‘Wie ben ik?’ – theatermonoloog over Dietrich Bonhoeffer ‘Wie ben ik?’ – theatermonoloog over Dietrich Bonhoeffer
Op zondagmiddag 8 maart, kwamen (nog) onbezorgd veel bezoekers naar de Bethelkerk, om te kijken en te luisteren naar de theatermonoloog ‘Wie ben ik?’ door Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter. De laatste zondag voordat de maatregelen rond het coronavirus van kracht gingen. Een volle kerk, met vooral ook bezoekers van buiten Leerdam, uit de omliggende gemeenten, maar ook van verder weg.

Aangekondigd als monoloog, maar een spel van twee mensen, twee geliefden, de een letterlijk gevangen in diverse gevangenissen van 1943 tot 1945, de ander vrij, maar toch ook gevangen in het systeem; dichtbij elkaar in hun gedachten, met hun brieven en gedichten, bij een enkel bezoek, maar ook zo onbereikbaar in hun liefde naar en met elkaar. Ja, indrukwekkend was het, indringend, beklemmend.

Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945) is voor velen een fascinerend en inspirerend christen. Een theoloog die al op 21-jarige leeftijd  promoveert op de sociologie van de kerk. Hij bedreef veelal ‘studeerkamertheologie’ tot hij tijdens een studie in New York in aanraking kwam met de social gospel in de wijk Harlem. Hij begrijpt nu dat het Evangelie ook wat te zeggen heeft voor het leven op straat. Bonhoeffer is een van de vooraanstaande figuren in de Bekennende Kirche, een beweging binnen de kerk in Duitsland die zich kritisch opstelt tegenover de nazi’s. In 1933, het jaar waarin Hitler aan de macht komt, voltrekt zich in Bonhoeffer een zeer ingrijpende verandering. Meteen staat hij in de kerkelijke oppositie. Hij raakt betrokken bij het verzet, zelfs betrokken bij de aanslag op Hitler op 20 juli 1944. Dietrich Bonhoeffer zit dan inmiddels al in de gevangenis. Later, als die betrokkenheid bekend wordt, wordt hij enkele dagen voor het einde van de oorlog, 9 april 1945, op persoonlijk bevel van Hitler opgehangen in concentratiekamp Flossenburg.

Tijdens zijn gevangenschap (vanaf april 1943) schrijft Bonhoeffer brieven aan zijn vriend Eberhard Bethge en aan zijn verloofde Maria von Wedemeyer. Op 9 april is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer ter dood werd gebracht. Deze gewelddadige dood valt samen met ’75 jaar Vrijheid.’ Dit is de aanleiding geweest om in deze periode leven en werk van Bonhoeffer aan de orde te stellen.

Theoloog en theaterman Kees van der Zwaard maakte de voorstelling ‘Wie ben ik?’ over de laatste fase van het leven van Bonhoeffer. De titel verwijst naar een van de 10 gedichten die Bonhoeffer aan zijn verloofde schreef (juni 1944). Op zondagmiddag 8 maart konden zo’n goede 200 bezoekers getuige zijn van het portret dat door het mooie spel en de muziek over de laatste fase van Bonhoeffer zo treffend werd geschilderd.

Met de persoon van Bonhoeffer willen we de komende periode nog verder. Na de mooie en intieme bijeenkomst op 16 februari, waarbij we in een kring van 25 gemeenteleden zijn gedichten lazen, over Dietrich Bonhoeffer spraken, naar muziek luisterden en stil waren, en de theatermonoloog op 8 maart, hebben we het plan om de film Agent of grace in de Bethelkerk te vertonen op (waarschijnlijk) vrijdagavond 1 mei. Deze film geeft de kijker een beeld van het leven en denken van Bonhoeffer.

Op zondag 3 mei willen we leven en werk van Bonhoeffer een centrale plaats geven in de middagdienst in de Grote Kerk. We kiezen voor deze data, dichtbij de nationale dodenherdenking en bevrijdingsdag. Herdenken en vieren, ook na 75 jaar, is waardevol, het scherpt steeds weer ons bewustzijn en onze waakzaamheid, nodig om ons te verweren tegen krachten die tegen ons democratisch bestel ingaan.

Overigens, op 9 april, Witte Donderdag, zullen we in de viering teksten lezen en liederen zingen van Bonhoeffer; op deze datum stierf hij in 1945 in concentratiekamp Flossenburg een gewelddadige dood. Dit uiteraard in de hoop dat tegen die tijd het leven weer enigszins is genormaliseerd en we weer kerk kunnen zijn zoals we gewend zijn in onze samenkomsten.

Bron: Dit is het uur van de trouw, gedichten en gebeden in de gevangenis, De Roos van Culemborg

datum en tijdstip 05-07-2020 om 11:00 uur

Wijkraad van Kerkrentmeesters Kerk aan de Linge
datum en tijdstip 07-07-2020 om 19.45 uur