PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
‘Wie ben ik?’, een theatermonoloog rond 75 jaar bevrijding ‘Wie ben ik?’, een theatermonoloog rond 75 jaar bevrijding
Op zondagmiddag 8 maart wordt in de Bethelkerk een theatervoorstelling rondom 75 jaar bevrijding opgevoerd. Centraal in de voorstelling staat de Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer deed mee aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen, 39 jaar oud.

75 jaar vrijheid
Op 5 mei 2020 is het 75 geleden, dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Dan vieren wij de vrijheid. Maar op 9 april 2020 is het ook 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer zijn leven gaf voor die vrijheid. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. Slechts 39 jaar oud. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King en Nelson Mandela. Door zijn vele internationale contacten speelt hij een belangrijke rol in de internationale oecumene. Hij is één van de vooraanstaande figuren van de Bekennende Kirche, een beweging binnen de kerk in Duitsland die zich kritisch opstelt tegenover de nazi’s. Uiteindelijk zal zijn verzet tegen Hitlers nationaal-socialisme leiden tot zijn dood. Enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 9 april 1945, wordt Bonhoeffer op persoonlijk bevel van de Hitler opgehangen.

Vechten voor vrijheid
In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ vocht Bonhoeffer tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag. In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar eigen antwoord leeft op die vraag ‘wie ben ik?’. Hij speelt samen met alt-violiste Roosmarijn Tuenter. Zij zal een tegenstem componeren en improviseren. En zij zal als Maria von Wedemeyer, de verloofde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

De voorstelling is op 8 maart vanaf 16:00 uur te zien in de Bethelkerk, Westwal 29a in Leerdam. De deuren van de kerk gaan om 15:30 uur open. Toegang is gratis.
terug
 
 

Overleg werkgroep Top2000
datum en tijdstip 30-08-2020 om 11:00 uur
meer details

Overleg Kindernevendienst - voorbereiding Advent
datum en tijdstip 23-09-2020 om 19:30
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 29-09-2020 om 19.45
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 27-10-2020 om 19.45
meer details

 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
Beelduitzending kerkdiensten
KLIK HIER
 
Collectebonnen

KLIK HIER
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief 2 augustus 2020
Wij zijn een Groene Kerk
 
Bijbeltekst van vandaag
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.