Paulusreis Paulusreis
Dinsdag 29 september is het zover. We rijden vroeg in de ochtend met 22 reisgenoten (op drie personen na gemeenteleden van Kerk aan de Linge) per bus naar Schiphol voor de vlucht naar Thessaloniki in Griekenland.

Een indruk van de route van reis geeft dit kaartje. Met cijfers zijn de overnachtingplaatsen aangegeven.

Het wordt een actieve vakantie. We gaan veel zien.
Als we geland zijn in Thessaloniki rijden we naar het oostelijk gelegen havenstadje Kavala. In de liefelijke baai van Kavala kwam Paulus aan toen hij overstak vanuit Turkije. Letterlijk en figuurlijk een mooi beginpunt.
De volgende dag zullen we de restanten bezoeken van het nabijgelegen Philippi. Een stad die we kennen uit de brieven die Paulus schreef aan de christenen in deze plaats. We lopen hier over een gedeelte van de Via Egnatia, de 800 km oude Romeinse weg van Oost- naar West-Griekenland. Een weg die ook Paulus moet hebben bewandeld. Op weg naar de tweede overnachting stoppen we in Thessaloniki.
In het liefelijk gelegen Veria, het Bijbelse Berea, overnachten we om de volgende ochtend nabijgelegen graftombes te bezoeken van Koning Philippus II, de vader van Alexander de Grote. ’s Middags rijden we door de ruige natuur van Noord-Griekenland naar Kalambaka. Hier bezoeken we de indrukwekkende Meteora kloosters. Opnieuw ’s middags rijden we door naar Delfi. Onderweg is opnieuw veel te zien en we verblijven in een hotel aan de golf van Korinthe, die uitnodigt er een verfrissende duik in te nemen. Eén van de hoogtepunten van de reis is ongetwijfeld het bezoek aan Delfi, waar in de Griekse oudheid heidense priesteressen dubbelzinnige voorspellingen deden. Hoe je er ook over denkt: hier kom je onder de indruk van die magische godenwereld waarin de joods-christelijke wereld ontstond en waar het zich tegen afzette. Een parel van die christelijke wereld bezoeken we aansluitend in het eeuwenoude klooster Ousios Loukas. We rijden vervolgens door naar Olympia, de moederstad van de Olympische Spelen. Ook zo’n fenomeen uit de Griekse Oudheid dat tot op heden doorleeft.
Op zondag houden we zelf een viering en we bezoeken een deel van een dienst in een Grieks-orthodoxe Kerk. Ook kunnen we die dag wandelen in mooie natuur. Na het bezoek aan Olympia rijden we dwars door de Peloponnesos naar de fraaie badplaats Tolo.
Vanuit Tolo bezoeken we de volgende dag enkele bezienswaardigheden (het theater Epidaurus, de burcht van Mycene waar ooit de koning woonde die volgens het verhaal van Homerus oorlog ging voeren met Troje). Op de weg naar Athene bezoeken we een belangrijke ‘Paulusplaats’, de restanten van de havenstad Korinthe.
Hét hoogtepunt van de reis is natuurlijk Athene. Hier zijn twee dagen voor opgenomen in het programma, maar er is natuurlijk ook gelegenheid zelf de stad te verkennen.
Zaterdag vliegen we terug naar Amsterdam om per bus aan het einde van de middag in Leerdam te arriveren.

Ik hoop en verwacht dat het - net als de vorige gemeentereizen (naar Israel in 2012 en naar Duitsland in 2014) - weer een boeiende en gezellige reis gaat worden waarover nog lang (in positieve zin natuurlijk) nagepraat wordt.
Ds. Ben Heijting

nieuwsbrief 9 augustus 2020