Op weg naar een nieuw jeugdbeleid voor Kerk aan de Linge Op weg naar een nieuw jeugdbeleid voor Kerk aan de Linge
In de editie van Kerk aan de Linge van maart 2014 hebben we, in een bijdrage van Erwin Donga en Jan Constandse, kunnen lezen over een proces dat gaat starten om een toekomstbeeld van onze gemeente te schetsen.

Voor het jeugdbeleid hebben we in de afgelopen maanden zo'n traject al doorlopen. In een zeer korte tijd is in drie intensieve bijeenkomsten (december 2013 en januari en maart 2014) met in totaal over de avonden 25 geïnteresseerden gebrainstormd over het nieuwe jeugdbeleid. Dit deden we onder leiding van Jonna van den Berge van JOP (de jeugdorganisatie van de landelijke PKN). Veel betrokkenen vanuit het kinder- en jeugdwerk zijn vaak ook ouders van jonge kinderen en tieners. Voordeel hiervan was dat ze zowel vanuit hun ervaring thuis als vanuit het jeugdwerk konden praten.

De kernvraag die we bij de start hebben gehanteerd: hoe betrekken we onze jeugd bij de gemeente en hoe houden we de jongeren ook betrokken.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd door de aanwezigen al snel een opsomming gegeven over 'wat we doen' en niet allereerst 'waarom we iets doen'. Logisch, want als nieuwe mensen in de kerk vragen wat we aan kinder- en jeugdwerk doen volgt namelijk regelmatig een opsomming van crèche, Kindernevendienst, Rock Solid, Belijdeniscatechese etc. Maar (te) vaak vergeten we te vertellen waarom we iets doen.

Aan de hand van The Golden Circle (WHY, HOW en WHAT / waarom, hoe en wat) zijn we daarom eerst aan de slag gegaan met het 'waarom'; waarom doen we in de kerk wat we doen? Wat zijn onze drijfveren om met kinderen aan de slag te gaan. Kernwoorden waar we deze eerste avond op uit kwamen: ontdek dat God jouw bondgenoot is!

Vanuit deze motivatie zijn we in gegaan op de vragen hoe we hieraan willen gaan werken (welke acties nodig zijn om aan het waarom te werken) en wat (welke activiteiten) we hiervoor moeten doen.

De komende maanden zullen we de visie verder uitwerken. We zullen deze hopelijk nog voor de zomer met de gemeente te kunnen delen. In overleg met de verschillende groepen in het kinder- en jeugdwerk gaan we ondertussen ook kijken of aanpassing van de programma's eventueel nodig is. Om alles voor iedereen behapbaar te houden zullen we beginnen met makkelijke zaken die snel zijn in te voeren (de zogenaamde quick-wins). Grote aanpassingen vragen tijd en een goede voorbereiding; die zullen we de komende jaren indien nodig stapsgewijs invoeren.

Bent u / ben jij nieuwsgierig hoe we de komende tijd aan de slag gaan of heeft u / heb jij vragen of goede suggesties? Spreek ons gerust aan!

Mirande Kaasschieter en Martin van Gent
jeugdouderlingen Kerk aan de Linge