za 28 december 2013

Meervoudig verbonden

Locatie:
 Bethelkerk

Er zijn weinig brandhaarden in onze wereld - en hete hangijzers in de Nederlandse kerken - waar identiteit een grotere rol speelt dan in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Volgens de een heeft het alles (en alleen) met religie te maken, volgens de ander alles (en alleen) met politiek. Is het Israël van de Bijbel hetzelfde als de moderne staat Israël, en zo ja of nee, waarom dan? Wat betekent het om Joodse Israëli te zijn of Arabische Palestijn - en maakt het voor een Palestijn uit of hij moslim of christen is? Wie haar/zijn kijk op deze vragen wil verdiepen en nuanceren, wordt van harte uitgenodigd om zich in twee bijeenkomsten te laten uitdagen tot verder kijken:

1. Op de huiskamerdag, zaterdag 28 december, komt 's middags Meta Floor spreken over de identiteitsvragen van christelijke Palestijnen en wat dat met haar eigen identiteit heeft gedaan. Zij was van 2007 tot en met 2012 uitgezonden door Kerk in Actie als medewerker van de christelijk-Palestijnse organisatie Sabeel - Oecumenisch Centrum voor Bevrijdingstheologie, die in Israël en Palestina werkt aan gerechtigheid, vrede en verzoening. Zij is sinds kort bestuurslid van de Stichting Vrienden van Sabeel Nederland.

2. Aansluitend wordt diezelfde middag de film "Le Fils de l'Autre" (De zoon van de ander) vertoond. Wanneer Joseph aan zijn dienstplicht bij het Israëlische leger wil beginnen, ontdekt hij dat hij kort na zijn geboorte verwisseld is met Yacine, kind van een Palestijnse familie van de Westelijke Jordaanoever. Deze onthulling verandert het leven van beide families ingrijpend en dwingt hen hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw perspectief te bekijken.

Voor wie de film graag zou zien, maar op zaterdagavond 28 december niet kan komen, kan bij voldoende belangstelling een tweede vertoning worden georganiseerd.

nieuwsbrief 9 augustus 2020