PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
Jaarthema Kerk aan de Linge Jaarthema Kerk aan de Linge

'Ik ben'. Het zijn maar twee woorden, beiden met slechts één lettergreep. Maar ze zeggen veel. Twee woorden waarmee je zegt dat je er bent, dat je iemand bent. Maar hoe ben je er? Niet 'kaal', niet zonder meer. Als je ze uitspreekt voel je de neiging ze aan te vullen:
Ik ben groot - in ben klein
Ik ben jong - ik ben oud
Ik ben niet meer zo jong
Ik ben alleen
Ik ben moeder - ik ben vader
Ik ben vakman
Ik ben...

IK
Uniek aan de mens is, dat hij kan zeggen: 'ik ben'. Dieren zijn er ook, maar kunnen dat niet op die wijze uiten. Mensen wel. Mensen bezitten het bijzondere vermogen naar zichzelf te kijken, over zichzelf na te denken, over zichzelf te praten. Mensen kunnen huilen, lachen, boos zijn, genieten en dat delen met anderen of voor zichzelf houden. Het zó bewust bezig zijn met onszelf moet ook, want soms raken we in de war. Wie ben ik nou 'eigenlijk'? Tijdens belangrijke overgangen van je leven kan deze verwarring zo groot zijn, dat we spreken van een identiteitscrisis. De 'midlifecrisis' is een bekend voorbeeld.

WIJ
Hoog tijd om die persoonlijke identiteit - waar zoveel over te doen is - in beeld te krijgen. Maar het wordt geen zweverige navelstaarderij. Van meet af aan houden we elkaar een spiegel voor. Wie 'ik' ben, dat ontdek ik niet in mijn eentje, daar heb ik een 'jij' voor nodig. Mijn 'ik' wordt van jongs af aan gevormd...
door de mensen die mij opvoeden,
door het 'nest' waarin ik opgroei,
door de vrienden en vriendinnen met wie ik optrek,
door de school en de leraren die mij begeleiden,
door de kerk, waar ik hoor dat er een Schepper is die zich om mij bekommert,
door ...

JEZUS
Als christen leer je op een nog andere manier naar jezelf te kijken: door de bril van Jezus. Jezus houdt je voortdurend een spiegel voor. En Hij leert ieder mens met respect naar zichzelf te kijken: als een kind van God. Jezus is bij uitstek 'Jij die mij ik maakt'. Van Jezus weten we dat hij een sterk besef had van zijn identiteit. Dat blijkt in het Evangelie naar Johannes uit de 'Ik ben-woorden' van Jezus:
Ik ben het brood dat leven geeft (6:35)
Ik ben het licht voor de wereld (8:12)
Ik ben de deur voor de schapen (10:7)
Ik ben de goede herder (10:11)
Ik ben de opstanding en het leven (11:25)
Ik ben de weg, de waarheid en het leven (14:6)
Ik ben de ware wijnstok (15:1)

In dat licht komt van Gods kant in alle liefde en directheid de vraag op ons toe: Mens, wie ben jij? Gemeente, wie zijn jullie? Aan ons de roeping op die vraag te antwoorden...

Ds. Johan van den Berg, Jan Constandse, ds. Ben Heijting en ds. Ben Oosterom

 

Rond het jaarthema zijn themadiensten en allerlei activiteiten gevormd. U/jij kunt ze nalezen in het septembernummer van Kerk aan de Linge dat in de hele gemeente is verspreid. De activiteiten zijn ook vermeld in de agenda op deze website.
 

terug
 
 

Overleg werkgroep Top2000
datum en tijdstip 30-08-2020 om 11:00 uur
meer details

Overleg Kindernevendienst - voorbereiding Advent
datum en tijdstip 23-09-2020 om 19:30
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 29-09-2020 om 19.45
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 27-10-2020 om 19.45
meer details

 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
Beelduitzending kerkdiensten
KLIK HIER
 
Collectebonnen

KLIK HIER
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief 9 augustus 2020
Wij zijn een Groene Kerk
 
Bijbeltekst van vandaag
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.