di 19 maart 2013

Pauluskerk, Rehobothzaal
Tijdstip:
 20.00

Psychiatrische ziekten komen heel veel voor (per jaar zijn er 1 miljoen Nederlanders in behandeling bij een GGZ instelling). Toch zijn er veel misverstanden en vooroordelen. Mensen met een psychiatrische diagnose en hun familie lijden daar onder. Daarom is er al 39 jaar ieder jaar een ‘week van de psychiatrie’, dit jaar met als thema: ‘stigma’.

Over de verhouding tussen geloven in God en de psychiatrie zou veel te zeggen zijn. Er zijn psalmisten en profeten van wie wij met de psychiatrische kennis van nu misschien zouden zeggen dat ze depressief waren. Als je in het evangelie leest over bezetenheid, wat is dat dan? Is dat van de duivel? Is het schizofrenie? Als het van de duivel is, is er gebed en bevrijding nodig. Als het een ziekte is, zijn medicijnen van de psychiater nodig. Of ligt het zo niet? Zou je mogen zeggen dat psychiatrische patiënten méér last hebben van demonische invloed dan anderen? En wat zouden gemeenteleden, die psychiatrisch ziek zijn, van de christelijke gemeente (mogen) verwachten? Vragen genoeg!

Enkele decennia geleden dachten veel psychiaters dat mensen ziek worden vanwege het geloof in God. Dat is tegenwoordig gelukkig anders. Uit onderzoek blijkt dat het horen bij een kerk niet alleen steun kan bieden, maar ook bescherming kan bieden tegen ontstaan of ernstiger worden van ziekten. Ook blijkt de familie van een patiënt het beter vol te houden door de steun van een gemeente.
Maar ook andersom: mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid kunnen veel betekenen voor de gemeente: zij kunnen scherpe en diepe geloofsvragen stellen, antwoorden vinden en ander licht werpen op wat in de gemeente ‘normaal’ wordt gevonden. Voorwaarde daarvoor is wel dat de gemeente open staat voor mensen met een psychiatrische achtergrond, dat het ‘gewoon’ is het er over te hebben.

Wij willen het er met elkaar over hebben, onder leiding van Gerrit Jan van der Kolm en José van Hemert. De eerste is als predikant werkzaam is binnen Yulius, een grote instelling voor de GGZ in onze regio. Mevrouw Van Hemert is ervaringsdeskundige.

Wie worden hier verwacht?
Eigenlijk iedereen, het is een gemeenteavond.
Als u/jij zelf te maken hebt met psychiatrische klachten, bent u en ben jij welkom!
Maar deze avond is ook leerzaam voor mensen die als huisgenoten of als ambtsdragers omgaan met personen die psychisch lijden.

De avond wordt gehouden in de Rehobothzaal van de Pauluskerk, op dinsdag 19 maart, 20.00 uur.

Namens de Algemene Kerkenraad, J. den Besten, scriba

nieuwsbrief 9 augustus 2020