zo 17 maart 2013

Bethelkerk
Tijdstip:
 15:00  - 16:15

De Passie gaat over de laatste dagen uit het leven van Jezus. De teksten zijn een vertolking van het Bijbelse lijdensverhaal naar Matteüs en geschreven door Piet van Midden. De teksten worden via de beamer op de muur geprojecteerd.

Het bijzondere van deze Matteüs Passie is dat de mensen in de kerk tussentijds vier oorspronkelijke koralen van Bach's bewerking kunnen meezingen. De dertien overige liederen worden afwisselend door solisten en koor in een moderne, eigentijdse toonzetting van Gerard van Amstel gezongen.

Waar gaat de passie over?
De Passie begint met het bezingen van de mooie dromen, de dromen van vanouds: Geloof, hoop en liefde, met Abraham zijn ze al meegekomen. Maar, al die woorden, woorden, zoveel woorden, wat doet het de mensen nog? Het deed Maria van Bethanië veel toen Jezus ze opnieuw verwoordde. Zij zingt: ‘u maakte mij, u raakte mij, u sprak een nieuwe taal voor mij, ik stond in vuur en vlam’. Ook zijn vrienden hadden hoge verwachtingen. Eindelijk iemand die voor gerechtigheid zal zorgen.Dat ze konden vertrouwen op de God van liefde i.p.v. op stokken en op zwaarden, begrepen zij niet.Het leidde uiteindelijk tot het verraad van Judas, de verloochening door Petrus, en de kruisdood van Christus.Tijd om op te staanDe ontreddering van de achterblijvers was groot. Is dit 't einde van de mensen, zand erover, steen ervoor? De twee Maria's gaan naar het graf en zingen elkaar vragenderwijs moed in: Mensen gaan en mensen komen, opgeschreven in Gods hand. Leven door God ingenomen aan die verre overkant. Het koor bevestigt dit duet met de woorden: en ze slapen en ze dromen, totdat Hij hen wakker maakt...

U bent van harte welkom!

nieuwsbrief 2 augustus 2020