Geschiedenis Geschiedenis

In Leerdam zijn veel kerkgenootschappen aanwezig, waaronder de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk, de Evangelisch Lutherse Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie.

Aan het einde van de 20e eeuw was er al een samenwerkingsverband tussen wijkgemeente Noord van de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch Lutherse Gemeente. Deze samenwerking bestond uit het gezamenlijk voeren van een programma voor vorming en toerusting met bijbelleeskringen, gezamenlijke catechese etc. Ook werd jaarlijks een aantal kerkdiensten gezamenlijk gehouden en werden er in de periode voor Pasen en voor Kerst vespers georganiseerd. Bij veel van deze activiteiten in Samen Op Weg-verband was ook de Rooms Katholieke Parochie betrokken. De twee Hervormde wijkgemeenten Centrum-Oost en West hebben gekozen om niet in deze samenwerking te participeren.

In het eerste decennium van de 21e eeuw bleek dat de Gereformeerde Kerk en de Hervormde wijkgemeente Noord steeds meer de behoefte hadden om op meer gebieden samen te werken. Na een voorbereidingsperiode is per 2010 dan ook een federatie tussen deze twee gemeenten aangegaan op een zestal gebieden: diaconaat en missionair werk, eredienst met een groeiend aantal gezamenlijke diensten, jeugdwerk, vorming en toerusting, pastoraat en tenslotte organisatie en beleid. Sinds 6 januari 2013 heeft de gefedereerde gemeente de naam 'Kerk aan de Linge'.

Ook na de federatie is de samenwerking met de Evangelisch Lutherse Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie blijven bestaan, echter niet in de vorm van een federatie.

De Hervormde wijkgemeente Noord is ook na de federatie een onderdeel van de Hervormde Gemeente Leerdam en neemt ook daarin haar verantwoordelijkheid.

Geen inloopspreekuur
datum en tijdstip 22-08-2019 om 9.00