PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
Geschiedenis Geschiedenis

In Leerdam zijn veel kerkgenootschappen aanwezig, waaronder de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk, de Evangelisch Lutherse Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie.

Aan het einde van de 20e eeuw was er al een samenwerkingsverband tussen wijkgemeente Noord van de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch Lutherse Gemeente. Deze samenwerking bestond uit het gezamenlijk voeren van een programma voor vorming en toerusting met bijbelleeskringen, gezamenlijke catechese etc. Ook werd jaarlijks een aantal kerkdiensten gezamenlijk gehouden en werden er in de periode voor Pasen en voor Kerst vespers georganiseerd. Bij veel van deze activiteiten in Samen Op Weg-verband was ook de Rooms Katholieke Parochie betrokken. De twee Hervormde wijkgemeenten Centrum-Oost en West hebben gekozen om niet in deze samenwerking te participeren.

In het eerste decennium van de 21e eeuw bleek dat de Gereformeerde Kerk en de Hervormde wijkgemeente Noord steeds meer de behoefte hadden om op meer gebieden samen te werken. Na een voorbereidingsperiode is per 2010 dan ook een federatie tussen deze twee gemeenten aangegaan op een zestal gebieden: diaconaat en missionair werk, eredienst met een groeiend aantal gezamenlijke diensten, jeugdwerk, vorming en toerusting, pastoraat en tenslotte organisatie en beleid. Sinds 6 januari 2013 heeft de gefedereerde gemeente de naam 'Kerk aan de Linge'.

Ook na de federatie is de samenwerking met de Evangelisch Lutherse Gemeente en de Rooms Katholieke Parochie blijven bestaan, echter niet in de vorm van een federatie.

De Hervormde wijkgemeente Noord is ook na de federatie een onderdeel van de Hervormde Gemeente Leerdam en neemt ook daarin haar verantwoordelijkheid.

terug
 
 

Inloopspreekuur
datum en tijdstip 23-05-2019 om 9.00
meer details

Glasstadjaarmarkt
datum en tijdstip 25-05-2019 om
meer details

Overleg werkgroep Top2000
datum en tijdstip 26-05-2019 om 11:00 uur
meer details

Wijkraad van Kerkrentmeesters Kerk aan de Linge
datum en tijdstip 28-05-2019 om 19.45 uur
meer details

 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief
19 mei 2019
Wij zijn een Groene Kerk
 
Nieuwe berichten
Verbouwing Bethelkerk afgerond
Top2000dienst groot succes
Geslaagde vijfde Herdertjestocht
 
Bijbeltekst van vandaag
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.