PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
Bach-Cantatedienst 10 maart 2019 Bach-Cantatedienst 10 maart 2019

Cantatedienst in Leerdam: met Bach op weg naar Pasen

zondagmiddag 10 maart 17.00 uur, Grote kerk Leerdam

Veel mensen kennen de Matthäus Passion van Bach. Terecht een zeer geliefd werk van Bach dat in de tijd voor Pasen vaak ten gehore wordt gebracht. Maar Bach schreef nog meer schitterende muziek voor deze periode. Onder andere een aantal Cantates waarin op treffende wijze zin en doel van het lijden van Christus wordt bezongen. Op zondag 10 maart, de eerste zondag van de veertigdagentijd voor Pasen, staat tijdens de middagdienst van Kerk aan de Linge Cantate BWV 159 centraal: Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem. Als het ware een voorbeschouwing op het lijdensverhaal zoals dat in de Matthäus Passion bezongen wordt. De muziek ademt ook helemaal dezelfde sfeer en geliefde koraalmelodieën die we kennen uit de Matthäus klinken ook in deze cantate. Maar Bach zou Bach niet zijn als hij er niet ook een dubbele laag in aanbrengt. De Cantate vertelt ons dat we niet alleen toeschouwer moeten willen zijn van het verhaal van Jezus’ lijden, maar lijden en tekort ook aanvaarden in plaats van enkel te streven naar een succesvol leven, wat dat ook moge zijn.

De cantorij wordt bij de uitvoering ondersteund door de professionele musici van barok consort Musica Aeterna. Zij spelen op barokinstrumenten zoals die ook in de tijd van Bach gebruikt werden. Daardoor komt de muziek nog beter tot klinken. De vocale solisten zijn Maria den Hertog alt, Sebastian Brouwer tenor en Janko Fraanje bas. Samen met solisten en orkest zingt de cantorij ook het prachtige dubbelkorige motet BWV Anhang 159: Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn.

Voorganger is ds. Ben Heijting en het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg. Toegang is uiteraard gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.
terug
 
 

Geen inloopspreekuur
datum en tijdstip 22-08-2019 om 9.00
meer details

Geen inloopspreekuur
datum en tijdstip 29-08-2019 om 9.00
meer details

Pastoraal Team Zuid
datum en tijdstip 02-09-2019 om 19.00
meer details

Pastoraal Team Noord + Eiland
datum en tijdstip 05-09-2019 om 19.30
meer details

 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief
18 augustus 2019
Wij zijn een Groene Kerk
 
Nieuwe berichten
Voortgang beroepingswerk
 
Bijbeltekst van vandaag
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.