Reisverslag bezoek Olopikidong’oe Reisverslag bezoek Olopikidong’oe

Een korte impressie van onze Kenya trip. Van 12 juli tot 27 juli, had ik (Wilma)een reis gepland om wederom af te reizen naar het mooie Kenia. Dit keer zou ik alleen reizen en verblijven op onze Olopikidongoe Primary Boarding School. Het was mijn wens, om zo met de leerkrachten twee weken op te trekken en te zien wat men zoal doet op school. Tevens om meer met de schoolkinderen op te trekken. Het idee was al snel geboren om op school te verblijven en ook met hen hun Kenyaanse voedsel eten. Er was vooraf geen programma en ik vond het juist leuk om van dag tot dag te zien wat er op mijn pad kwam. Totaal niet wetende dat het wel een heel andere wending kreeg. Dit kan geen toeval zijn.

Op donderdag 12 juli was ik op Schiphol onderweg naar Kenia, toen ik verschillende apps kreeg met de melding dat de meidenslaapzalen in brand stond. Kees van der Linden (voorzitter) bracht mij met Jan (mijn man) naar Schiphol en al vrij snel kregen we al verschillende foto's, daar was duidelijk op te zien dat er geen redden meer aan was. 's Avonds laat landde ik op Nairobi en werd opgehaald door twee leerkrachten. Dezelfde avond zijn we gelijk al een fundraising gestart. Door een kapotte auto, kwam ik pas vrijdag op zaterdag 's nachts aan op de Olopikidong'oe Primary Boarding School. De volgende morgen kwamen er al diverse meiden mij halen om het verbrandde pand te laten zien, mijn komst was al bekend. De meiden waren ontdaan, alles was immers vergaan. Hun persoonlijke spullen, alle toiletartikelen... Toen ik vertelde dat er al geld gedoneerd werd voor hen, waren ze zeer dankbaar!

Zoals er nu naar uit ziet, is er kortsluiting geweest. Helaas was er geen verzekering, dit is niet gebruikelijk in Kenia.

Op de zondag werden door een andere meisjes school alle 220 meiden van onze school uitgenodigd. We zijn met de schoolbus er naar toe gereden. Eerst was er een mooie dankdienst geleid door een pastoor, dat men allemaal bespaard waren. Daarnaast werd ook onze stichting aangehaald, dat er al zoveel lieve mensen geld doneerden. In de middag was er ontspanning. Deze zondag was erg waardevol, het verzette de bakens voor de meiden en men dacht even niet aan het drama. Woensdag 18 juli ben ik met een leerkracht en een aantal meiden naar de markt in Lolgorian geweest. Voor een aantal meiden hebben we toiletartikelen gekocht met bijv. handdoeken, toiletartikelen, sokken e.d. Maar ook teiltjes om zich in te kunnen wassen. Zeer dankbaar waren ze hiervoor. Iedere dag had ik nauw contact met Kees via de chat. Dit hebben wij beiden als waardevol ervaren. Ik wist de situatie op locatie en Kees kon de mensen in Nederland te woord staan!

In de loop van de eerste week, kreeg de school een gift in natura (handdoeken en matrassen) van Cora Blue Fund, dit is een Amerikaanse stichting. In overleg met de Board van de school hebben wij als Stichting Olopikidongoe besloten om het toiletgebouw weer opnieuw op te gaan trekken. Immers hadden we ondertussen nl al ruim € 5000,- opgehaald. Het toiletgebouw zat aan het afgebrande meiden complex vast en was daardoor ook verloren gegaan. We zijn nu bezig met offertes voor een los toiletgebouw neer te zetten. Dit kan sneller gerealiseerd worden en dit is hard nodig. Nu is er 1 toiletgebouw voor alle 1000 kinderen. Dankbaar zijn we dat de teller nu al staat op ruim € 6000,-

Wij danken u allen voor uw steun!  Losheh J. Konchory (headteacher) en Joram G. Maina (depute) hopen van 08 november tot 22 november ons te bezoeken. Wanneer u wilt, zouden zij u graag persoonlijk bedanken!  Ze zijn diep ontroerd door alle lieve steun. Tzt hoort u nog van ons.

Stichting Olopikidong'oe heeft de ANBI status en zodoende is uw gift aftrekbaar van de belasting. Wilt u hiervoor een factuur ontvangen, kunt u dit aan mij kenbaar maken.

God blessed.  Wilma van Andel- Groenenberg
en Kees van der Linden