Jaarverslag 2017 werkgroep Duurzaamheid Jaarverslag 2017 werkgroep Duurzaamheid
Onlangs heeft de werkgroep duurzaamheid haar jaarverslag over 2017 aangeboden aan de diaconie. In het verslag passeren naast een inleiding over de aanpak en de financiële verantwoording van het uitgevoerde programma de revue, te weten de sprekersavond over schepping en natuur, de opening van ecologische zone, de fotowedstrijd over de natuur, het zoeken en bekijken waterbeestjes, het actieprogramma bos en hout, de deelname aan de millenniummarkt en de glasstadjaarmarkt, de vaststelling van de acties voor het seizoen 2017-2018, de Micha-zondag en het bezoek aan kaasfabriek in Schoonrewoerd.

Actie inleveren afgedankte mobiele telefoons
Eerder hebben wij er in op geattendeerd dat het mogelijk is om met oude afgedankte mobieltjes een goed doel te steunen. Elke oude mobiele telefoon is geld waard doordat onderdelen te recyclen zijn. Wij hebben besloten hiervoor doorlopend een actie te houden en wel via Eeko ccc BV, een bedrijf gericht op duurzaam ondernemen en service. Eeko ondersteunt bedrijven, organisaties en instellingen door hen een deel van de milieuzorg uit handen te nemen, bijvoorbeeld door de inzamelen van lege cartridges en gebruikte mobiele telefoons. Daarom staat er in de Bethelkerk voor dit doel permanent een doos voor het inleveren van de mobieltjes die u niet meer nodig hebt. In overeenstemming met de doelstellingen van onze groep gaat de opbrengst van de actie naar het Wereld Natuur Fonds. Het fonds staat in het rijtje van goede doelen waar Eeko een partnership mee heeft.

Energiebesparingstips voor water, wassen en drogen
  • Doe de was op 30 of 40 graden in plaats van 50 of 60 graden. De was wordt net zo schoon en het bespaart meer energie.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit en dat de was goed gecentrifugeerd wordt.
  • Hergebruik het water wat opgevangen wordt in een condensdroger. Bijvoorbeeld om de planten water te geven.
  • De was ophangen en laten drogen is veel goedkoper dan de was te drogen in een wasdroger.
  • Zorg ervoor dat de vaatwasser altijd goed vol zit.
  • Douche 1 minuut korter, dit scheelt gemiddeld zo’n 8 liter water per douche beurt en is dus een goede energiebesparing. Een bad kost meer water dan een douche.
  • Met water koken in een waterkoker bespaar je meer energie dan water koken in een pan. Doe de juiste hoeveelheid water dat je nodig hebt in de waterkoker zodat je niet overbodig veel water verwarmt.

God in de Supermarkt
In de Groene Bijbel schrijft Han Wilmink over ons dagelijks brood. Eten vertelt een verhaal; het verhaal van God en mensen. Dat wat we eten verbindt mensen onderling, met de Aarde, plant en dier en met God. Hij noemt hoe we omgaan met ons voedsel de lakmoesproef is voor de waarachtigheid van onze verheven idealen. Tijdens de laatste Groenekerkendag hebben wij met twee mensen van onze groep deelgenomen aan een (verkorte) workshop over ‘God in de supermarkt’. In deze workshop hebben we ervaren hoe het eigenlijk is gesteld met onze motieven en argumenten bij de keuzes die we maken bij het  kopen van ons voedsel.  Bij elke aankoop in de supermarkt moeten we immers kiezen tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. De aanwezigen gingen in de workshop met elkaar in gesprek over standpunten, (verborgen) motieven en argumenten en keken ook naar wat de Bijbel ons hierbij kan leren. Arjan Schoonhoven en Alfred Slomp, die overal in het land over dit onderwerp uitgebreide workshops verzorgen doen dit aan de hand van prikkelende stellingen en inspirerende filmfragmenten. De workshops inspireren om met de winkelwagen bij te dragen aan een rechtvaardige en leefbare wereld. Schoonhoven en Slomp zijn twee bevriende onderwijskundigen en biologen met een gezamenlijke passie voor duurzaamheid en christen zijn. Wij zijn van plan deze activiteit in het seizoen 2018-2019 op te nemen als onderdeel van het jaarthema “bewust inkopen doen".

Geen inloopspreekuur
datum en tijdstip 22-08-2019 om 9.00