Bach-Cantatedienst zondag 7 oktober (17.00 uur Grote Kerk) Bach-Cantatedienst zondag 7 oktober (17.00 uur Grote Kerk)
Op zondag 7 oktober staat er om 17.00 uur in de Grote Kerk van Leerdam weer een Bachcantatedienst op het programma.

Uitgevoerd wordt Cantate BWV 98: ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ (J.S. Bach). Bach schreef deze cantate voor de 21e zondag na Trinitatis in het jaar 1726. De cantate begint feestelijk met een levendige instrumentale introductie, waardoorheen het koor het koraal ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’ zingt. Dat lijkt te getuigen van een stevig godsvertrouwen. Toch laat Bach in het cantatelibretto de twijfel toe als de tenor zich in het tweede deel afvraagt hoelang angst en ellende nog moeten blijven bestaan. Ondanks ons hulpgeroep lijkt er geen redding te zijn. De omslag vindt plaats in de daaropvolgende sopraanaria. Zij vertolkt de stem van de gelovige die zich als het ware moed in zingt. In het vierde deel roept de alt de gelovige op te vertrouwen in Gods mededogen waarna de bas, in analogie met het verhaal van Jakob die met God worstelde, de woorden zingt ‘Meinen Jesum laß ich nicht, bis mich erst sein Angesicht  wird erhöhen oder segnen’. Het koor sluit de cantate af met een slotkoraal.

Naast de cantate voeren koor, solisten en orkest de prachtige anthem ‘Rejoice in the Lord alway’ van Henry Purcell uit.

Aan deze dienst werken mee:
- Voorganger: ds. Ben Heijting
- Organist: Arie Woudenberg
- Paulien van der Werff, sopraan
- Timothy Braithwaite, altus
- Roelof Polinder, tenor
- Janko Fraanje, bas en algehele muzikale leiding
- Klaas Fraanje, bas
- Barok Consort Musica Aeterna
- Orgelcontinuo: Hans Houtman
- Cantorij van Kerk aan de Linge

De toegang is gratis. Wel wordt er bij de uitgang een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Iedereen is van harte welkom!

nieuwsbrief 2 augustus 2020