PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
Bach-Cantatedienst 10 maart 2019 Bach-Cantatedienst 10 maart 2019

Cantatedienst in Leerdam: met Bach op weg naar Pasen

zondagmiddag 10 maart 17.00 uur, Grote kerk Leerdam

Veel mensen kennen de Matthäus Passion van Bach. Terecht een zeer geliefd werk van Bach dat in de tijd voor Pasen vaak ten gehore wordt gebracht. Maar Bach schreef nog meer schitterende muziek voor deze periode. Onder andere een aantal Cantates waarin op treffende wijze zin en doel van het lijden van Christus wordt bezongen. Op zondag 10 maart, de eerste zondag van de veertigdagentijd voor Pasen, staat tijdens de middagdienst van Kerk aan de Linge Cantate BWV 159 centraal: Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem. Als het ware een voorbeschouwing op het lijdensverhaal zoals dat in de Matthäus Passion bezongen wordt. De muziek ademt ook helemaal dezelfde sfeer en geliefde koraalmelodieën die we kennen uit de Matthäus klinken ook in deze cantate. Maar Bach zou Bach niet zijn als hij er niet ook een dubbele laag in aanbrengt. De Cantate vertelt ons dat we niet alleen toeschouwer moeten willen zijn van het verhaal van Jezus’ lijden, maar lijden en tekort ook aanvaarden in plaats van enkel te streven naar een succesvol leven, wat dat ook moge zijn.

De cantorij wordt bij de uitvoering ondersteund door de professionele musici van barok consort Musica Aeterna. Zij spelen op barokinstrumenten zoals die ook in de tijd van Bach gebruikt werden. Daardoor komt de muziek nog beter tot klinken. De vocale solisten zijn Maria den Hertog alt, Sebastian Brouwer tenor en Janko Fraanje bas. Samen met solisten en orkest zingt de cantorij ook het prachtige dubbelkorige motet BWV Anhang 159: Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn.

Voorganger is ds. Ben Heijting en het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg. Toegang is uiteraard gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.
terug
 
 

Overleg werkgroep Top2000
datum en tijdstip 30-08-2020 om 11:00 uur
meer details

Overleg Kindernevendienst - voorbereiding Advent
datum en tijdstip 23-09-2020 om 19:30
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 29-09-2020 om 19.45
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 27-10-2020 om 19.45
meer details

 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
Beelduitzending kerkdiensten
KLIK HIER
 
Collectebonnen

KLIK HIER
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief 2 augustus 2020
Wij zijn een Groene Kerk
 
Bijbeltekst van vandaag
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.