PKN
Kerk aan de Linge in Leerdam
 
Terugblik 5 jaar werkgroep duurzaamheid Terugblik 5 jaar werkgroep duurzaamheid

In onze vergadering van 28 juni j.l. realiseerden wij ons als werkgroep duurzaamheid dat wij in september 2018 vijf jaar bestaan. Wat wij in die vijf jaar zoal hebben gedaan en bereikt zullen we presenteren op de startdag van zondag 16 september.

Werkgroep Duurzaamheid

lees meer »
 
Terugblik jeugddienst - Grenzen verleggen! Terugblik jeugddienst - Grenzen verleggen!

Op 18 maart was er weer een jeugddienst van de jongeren van Solid Friends. Met medewerking van onze Bethelband en ondersteuning van ds. Johan van den Berg, Kees Bel, Gerdie van Brakel en Roline den Hartog hebben de jeugd, en de gemeente, grenzen verlegd!

lees meer »
 
Paasbrunch senioren Paasbrunch senioren

De belangstelling voor de eerste paasbrunch op Tweede Paasdag heeft de stoutste verwachtingen van de Diaconie overtroffen. Ruim 60 senioren genoten op maandag 2 april van een overheerlijke lunch. Voor herhaling vatbaar was de mening van de senioren en de diaconie.

lees meer »
 
Earth Hour Earth Hour

Op zaterdagavond 24 maart werd in Leerdam tussen 20.30 uur en 21.30 uur voor de eerste keer actief deelgenomen aan de wereldwijde actie Earth Hour. Een initiatief van de werkgroep duurzaamheid waarbij Team2015 en de gemeente Leerdam zich hadden aangesloten.

lees meer »
 
Update werkgroep Duurzaamheid Update werkgroep Duurzaamheid

De werkgroep Duurzaamheid brengt u en jullie graag op de hoogte van twee interessante nieuwsberichten:
1. Jaarverslag 2017 & ondersteuning project watervoorziening Kenia
2. de duurzame supermarktgids

lees meer »
 
Terugblik Top2000dienst 2017 Terugblik Top2000dienst 2017

Op zaterdagavond 30 december 2017 hielden we voor de tweede keer onze Top2000 dienst. In een volle Bethelkerk met zo’n 275 bezoekers hebben we genoten van de mooie muziek die (mee)gezongen en gespeeld werd. We hebben gelachen én soms ook gehuild bij de bijzondere en persoonlijke verhalen die vier uiteenlopende sprekers vertelden.

lees meer »
 
Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam

Ruim 250 kinderen, (groot)ouders en andere belangstellenden namen op zondag 17 december deel aan de Herdertjestocht van de RK Mariakerk en Kerk aan de Linge. Vanaf 17.00 uur vertrokken ze vanaf de Katholieke Kerk om langs een verlichte route door het centrum van Leerdam enkele scenes uit het Kerstverhaal te beleven.

lees meer »
 
ZWO project 2017-2018 ZWO project 2017-2018

Dit seizoen ondersteunt de Diaconie / ZWO een project van Stichting Olopikidong’oe in Kenia. Om een school van water te voorzien wordt er een dam gebouwd en een pijpleiding aangelegd naar de school in het dorpje Lolgorian. Dat laatste stukje pijpleiding én bijbehorende pomp wil de ZWO bekostigen met een bedrag van € 5.000.

lees meer »
 
Jaarverslag 2017 werkgroep Duurzaamheid Jaarverslag 2017 werkgroep Duurzaamheid

Onlangs heeft de werkgroep duurzaamheid haar jaarverslag over 2017 aangeboden aan de diaconie.

In het verslag passeren naast een inleiding over de aanpak en de financiële verantwoording van het uitgevoerde programma de revue, te weten de sprekersavond over schepping en natuur, de opening van ecologische zone, de fotowedstrijd over de natuur, het zoeken en bekijken waterbeestjes, het actieprogramma bos en hout, de deelname aan de millenniummarkt en de glasstadjaarmarkt, de vaststelling van de acties voor het seizoen 2017-2018, de Micha-zondag en het bezoek aan kaasfabriek in Schoonrewoerd.

Voor de belangstellende lezers: de volledige tekst van het verslag vindt je hier.

lees meer »
 
Bach Cantate 5 november 2017 Bach Cantate 5 november 2017

Cantatedienst in het teken van Lutherjaar 2017

5 november Grote Kerk Leerdam

 
Op tal van manieren werd er in 2017 stil gestaan bij de herdenking van 500 jaar Reformatie. Voor de grote hervormer Maarten Luther speelde muziek een belangrijke rol. Hij hield niet alleen van muziek en musiceren, maar hij schreef ook diverse liederen en componeerde daar vaak zelf melodieën bij. Een aantal van deze liederen zijn na vijfhonderd jaar nog steeds bekend en geliefd. Ook voor veel componisten waren de liederen van Luther een inspiratiebron. Johann Sebastian Bach componeerde diverse cantates op de teksten en melodieën van Luther. Zo ook de cantate Aus tiefer Not schrei ich zu dir (BWV 38), die hij schreef voor de 21e zondag na Trinitatis die in 2017 op zondag 5 november viel. Dit lied uit de dagenraad van de Reformatie hoort in de Lutherse traditie bij deze zondag; de bijbehorende evangelielezing is het verhaal van de hoveling wiens zoon op sterven ligt, maar die door Jezus wordt genezen. In het lied Aus tiefer Not, dat gebaseerd is op de tekst van psalm 130, zien we het centrale thema in de boodschap van Luther terug: de genadige God, die de mens redt uit zijn diepste nood. Luther putte er troost uit. Het zal geen toeval geweest zijn dat juist dit lied werd gezongen tijdens zijn begrafenis in 1546.
 
Sinds vijf jaar organiseert ‘Kerk aan de Linge’ een jaarlijkse cantatedienst. Tijdens deze diensten worden de cantates van Bach uitgevoerd in hun oorspronkelijke context: de kerkdienst. De tekstgedeelten waarop de cantate is gebaseerd worden gelezen, de voorganger houdt een overweging bij de teksten en we zingen bijpassende liederen.

De cantate werd uitgevoerd door de cantorij van Kerk aan de Linge o.l.v. dirigent Janko Fraanje in samenwerking met de musici van Collegium Delft en vocale solisten. Bijzonder was deze keer de bezetting van het orkest. In plaats van violen schrijft Bach koperblazers voor. De trombones geven een geweldige klank aan het geheel. We voerden daarom ook nog een stuk uit van die andere grote Lutherse componist, Heinrich Schütz, waarin de trombones eveneens klinken.

Een korte impressie van deze cantate is te krijgen via het volgende geluidsfragment: Herr ich warte auf dein Heil (JM Bach) 
  Cantorij van 'Kerk aan de Linge' dirigent Janko Fraanje  

 
De grootste gehaakte deken van de wereld De grootste gehaakte deken van de wereld

Onder de bezielende leiding van Christina de Ruiter en Conny van Genderen werkt de haak/breigroep van Kerk aan de Linge sinds februari j.l. mee aan het project De grootste gehaakte deken van de wereld  uit Leeuwarden. Het aantal granny’s (gehaakte lapjes van 10 x 10 cm) bedraagt nu al ruim 3.000. Het is de bedoeling dat de groep tot aan het eind van het project, medio 2018, aan deze actie blijft meedoen.

De eerstvolgende bijeenkomst van de groep is donderdag 21 september aanstaande om 19.30 uur in de Bethelkerk.

Wij vinden het geweldig dat niet alleen Kerk aan de Linge deze actie in Leerdam zo enthousiast heeft omarmd maar dat het ook zo enorm is aangeslagen in de Leerdamse samenleving. Bij het algemene inleverpunt Fels Corner aan de Meent zijn tot nu toe al ruim 7.800 granny’s ingeleverd.

De speciale deken met granny’s in de kleur geel van Leerdam, waarover wij eerder berichtten, is klaar en tijdelijk te zien in de hal van de Bethelkerk. Ada en Albert Santing

lees meer »
 
Seniorenuitje 2017 Seniorenuitje 2017

Zaterdag 8 april zijn onze senioren met de diaconie op pad geweest; het jaarlijkse ‘seniorenreisje’.


Via Lees meer een klein (foto)verslag van deze geslaagde dag.

lees meer »
 
Geslaagde Top2000dienst Geslaagde Top2000dienst

Wat in februari 2016 begon met een eerste idee, mondde op vrijdagavond 30 december uit in de 1e Top2000dienst in Leerdam. Tijdens deze dienst luisterden ruim 200 bezoekers naar live gespeelde en gezongen nummers uit de Top2000 die, door verschillende mensen, van een toelichting werden voorzien.

lees meer »
 
Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam

Ruim 150 kinderen, (groot)ouders en andere belangstellenden namen op zondag 18 december deel aan de Herdertjestocht van Kerk aan de Linge. Vanaf 17.00 uur vertrokken ze vanaf de Katholieke Kerk om langs een verlichte route door het centrum van Leerdam enkele scenes uit het Kerstverhaal te beleven.

lees meer »
 
Seniorenreis 2016 Seniorenreis 2016

Zaterdag 21 mei zijn onze senioren met de diaconie op pad geweest; het jaarlijkse ‘seniorenreisje’.


Via Lees meer een klein (foto)verslag van deze geslaagde dag.

lees meer »
 
The Africa Team 2017 The Africa Team 2017

De 24 jongeren en 7 begeleiders vertrokken zaterdag 22 juli naar Zuid-Afrika.

Informatie is te vinden op de facebookpagina van The Africa Team.

 

 
Fusieproces: terugblik gemeenteavond 17 februari Fusieproces: terugblik gemeenteavond 17 februari

Langs velerlei kanalen bent u als leden van de gemeente uitgenodigd voor de gezamenlijke gemeenteavond van 17 februari in de Pauluskerk over het fusieproces. De opkomst was er dan ook naar: in een overvolle Rehobothzaal presenteerde de stuurgroep fusieproces fusieproces de resultaten van de verkenning van een eventuele Hervormd – Gereformeerde fusie. Op 3 maart praatte de kerkenraad van Kerk aan de Linge over deze avond.

Zie verder onder Lees meer.

lees meer »
 
Jeugddienst - zondag 24 januari Jeugddienst - zondag 24 januari

Op zondag 24 januari was er een drukbezochte jeugddienst in de Bethelkerk. Het thema voor de dienst: Like it, Share it, do it! Social media kom je overal tegen, maar wat doen we ermee? Benieuwd wie je kan liken? Of wat je kunt sharen? Dat kwam allemaal aan bod in de dienst, waarin de muziek ook door de jeugd werd verzorgd.

Jeugd en leiding Solid Friends

lees meer »
 
Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam

Ruim 150 kinderen, (groot)ouders en andere belangstellenden namen op zondag 20 december deel aan de 2e Herdertjestocht van Kerk aan de Linge. Vanaf 17.00 uur vertrokken ze om langs een verlichte route door het centrum van Leerdam enkele scenes uit het Kerstverhaal te beleven.

lees meer »
 
Vluchtelingenopvang Leerdam Vluchtelingenopvang Leerdam

Vanaf 29 oktober heeft de gemeente Leerdam 40 vluchtelingen uit Eritrea en Syrië opgevangen. Uit de breedte van de Leerdamse gemeenschap is gedurende 4 weken op allerlei manieren hulp geboden aan de vluchtelingen. Ook vanuit Kerk aan de Linge.

Door middel van een open brief hebben een aantal Syrische vluchtelingen hun dank betoond aan Leerdam. Deze brief is hier te downloaden.

Ook vanaf deze plek wensen wij de vluchtelingen Gods zegen en nabijheid toe.

 
Bijbelleesproject - lees de Bijbel in 2 jaar Bijbelleesproject - lees de Bijbel in 2 jaar

Op vrijdag 11 september was de startbijeenkomst en toelichting op het Bijbelleesproject - Lees de Bijbel in 2 jaar. Zondag 13 september is het Bijbelleesrooster van start gegaan met Genesis 1:1-2:4a en Lucas 1:1-4.

De volgende vervolgbijeenkomst is op vrijdagavond 11 december, om 19.00 uur in de Kandelaar (Achter de Kerk).

Weet je van harte welkom!

ds. Johan van den Berg & ds. Ben Heijting

PS. Het complete leesrooster is te openen of te downloaden via het icoon in de rechterkolom op deze website.

lees meer »
 
Geloofsopvoeding voor ouders - zondag 11 oktober Geloofsopvoeding voor ouders - zondag 11 oktober

Op zondag 11 oktober organiseren we na de kerkdienst een bijeenkomst over geloofsopvoeding. Alle ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd zijn van harte welkom om na de ochtenddienst onder leiding van ds. Johan van den Berg met elkaar over geloofsopvoeding en alle uitdagende en soms lastige vragen die zich daarbij voordoen te praten en ervaringen te delen. We sluiten de bijeenkomst af met een lunch voor zowel ouders als kinderen.

Graag tot dan!

lees meer »
 
Jeugddienst - Teamspirit Jeugddienst - Teamspirit

Teamspirit; daar ging het om in de jeugddienst van zondagochtend 31 mei in de Bethelkerk. Hoe zit met teamspirit in de kerk? Zijn wij een team? Hoe trainen wij? Wie is onze coach? Daarover hadden jongeren van Solid Friends, samen met de leiding en ds. Ben Heijting een dienst voorbereid.

Floris, Kees, Niek, Barend, Casper, Ellis, Jorunn, Remco en Jaromir; dank jullie wel voor een mooie en inspirende dienst.

lees meer »
 
Pasen in Fragmenten - een terugblik Pasen in Fragmenten - een terugblik

Op zondagmiddag 1 maart kwamen verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda naar de goed gevulde Bethelkerk om daar hun voorstelling Pasen in fragmenten te spelen. Zes aansprekende verhalen en twee liedjes brachten zij ten gehore. Een voorstelling die er mocht zijn; de vaak beladen verhalen in deze tijd kregen in de voorstelling iets lichts over zich.

lees meer »
 
Winterse Huiskamerdag 2014 Winterse Huiskamerdag 2014

Direct na de Kerstdagen en op de eerste winterse dag van deze winter was de derde Huiskamerdag van Kerk aan de Linge. Jong en oud kon op zaterdagmiddag 27 december terecht voor verschillende workshops, activiteiten en een gezamenlijk Italiaans Buffet.

lees meer »
 
Eerste Herdertjestocht in Leerdam Eerste Herdertjestocht in Leerdam

Zondag 21 december was er een primeur in Leerdam; Kerk aan de Linge organiseerde de 1e Herdertjestocht. Vanaf 17.00 uur vertrokken +/- 100 kinderen, ouders en grootouders vanaf de Bethelkerk om langs een door waxinelichtjes verlichte route door het centrum van Leerdam enkele scenes uit het Kerstverhaal te beleven.

lees meer »
 
Rock Solid begrijpt het niet…. Rock Solid begrijpt het niet….

Je bent jong en je begrijpt er niets van. Dat is iemand van Rock Solid die dit jaar op kamp is geweest! Of zouden onze jongeren het nu wel begrijpen? Volgt u het nog? Van vrijdag 10 tot en met zondagmiddag 12 oktober zijn de jongeren van Rock Solid op kamp geweest in Vierhouten.

Klik voor een impressie op Lees meer.

Rock Solid leiding
PS. We starten het seizoen met de eerste gewone avond op 31 oktober. De volgende avonden zijn: 14 & 28 november, 12 december (Sinterkerst), 9 & 23 januari, 6 & 20 februari, 6 & 20 maart, 3 & 17 april, 1, 15 & 29 mei.

lees meer »
 
Startdag, zaterdag 20 september Startdag, zaterdag 20 september

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 september openden we het nieuwe kerkelijk seizoen. Door middel van een mooie uitnodiging en het gemeentebreed verspreide Kerkblad was iedereen al op de hoogte van het programma. Toch blijft het altijd spannend hoe het weekend verloopt. Terugkijkend mogen we zeggen: een geslaagd weekend, met op zondag de uitreiking van het eerste Jaarboekje van Kerk aan de Linge!

Klik op Lees meer voor een verslag en enkele foto's van de activiteiten op zaterdag.

lees meer »
 
één jaar zonnepanelen Bethelkerk

Zonnepanelen, Bethelkerk
één jaar zonnepanelen Bethelkerk

Op 24 september 2013 zijn de zonnepanelen op het dak van de Bethelkerk in gebruik genomen. 39 zonnepanelen wekken sindsdien het jaarverbruik aan energie in de Bethelkerk op. Begin september is de stand weer opgenomen. De zonnepanelen lagen toen dus een klein jaar op het dak. De resultaten tussen 24 september 2013 en begin september 2014: 8.300 kWh.

Klik op Lees meer voor meer details.

lees meer »
 
Opening nieuwe Jeugdruimte Kerk aan de Linge

Een feestje mag gevierd worden!
Opening nieuwe Jeugdruimte Kerk aan de Linge

Geschuurd, geverfd, getimmerd, genaaid, gepoetst, gebakken, gebeitst, gezweet, maar vooral veel gelachen. En zondag 28 september was het eindelijk zover! Het nieuwe jeugdhonk werd geopend in 'Rock Solid Friends’ stijl. Direct na de dienst werd iedereen van harte uitgenodigd om de feestelijke opening met een toost en koffie met wat lekkers mee te maken.
 

lees meer »
 
Paaskaars 2014

Paaskaars 2014

Voor de Paaskaars van het jaar 2014 is gekozen voor een ons bekende voorstelling met een prachtige symboliek. In het logo van Kerk aan de Linge is een duif geschilderd als teken van de, in ons leven onontbeerlijke, Geest van God. Tegelijkertijd staat de duif, met de olijftak in zijn snavel en de kleuren van de regenboog op de achtergrond, symbool voor hoop, Gods belofte en het altijd weer nieuwe begin dat God met ons wil maken. Boven en onder de voorstelling staan traditioneel de Alfa en de Omega: het begin en het einde. God staat aan het begin en het einde van dit jaar; en aan het begin en einde van ons leven.

Liesbeth Mouthaan

 
Geslaagde 2e Huiskamerdag (Update met foto's) Geslaagde 2e Huiskamerdag (Update met foto's)

Na het succes van de eerste Huiskamerdag op 29 december 2012, werd er op de zaterdag tussen Kerst en Oud & Nieuw voor de tweede keer een Huiskamerdag gehouden. Jong en oud kon op zaterdagmiddag 28 december terecht in de Bethelkerk en aansluitend genieten van een Indische Rijsttafel.

lees meer »
 
RECORDOPBRENGST VOOR VEILING VAN BELOFTEN RECORDOPBRENGST VOOR VEILING VAN BELOFTEN

Wij zijn zeer verheugd u te kunnen melden dat de totale opbrengst van de Veiling van Beloften op zaterdag 14 september € 9.434,00 bedraagt. Zodra ook de laatste betalingen binnen zijn gekomen (nog € 313,50) zullen we de bedragen overmaken naar de 3 goede doelen van de Veiling van Beloften:

- Stichting Baie Dankie (€ 2.231)
- het landbouwproject in Noord-Kameroen (€ 2.348)
- de zonnepanelen van de Bethelkerk (€ 4.855)

Namens de commissie Veiling van Beloften willen wij iedereen hartelijk bedanken voor zo’n  mooie opbrengst. Wij wensen de goede doelen veel succes toe met het besteden van de bedragen.

lees meer »
 
Licht en Rotsvast vertrouwen

Liturgische Bloemschikking Kerstochtend Bethelkerk
Licht en Rotsvast vertrouwen

Op Kerstochtend verzorgde Mérie van Zandwijk de bloemschikking in de Bethelkerk. Hierbij schreef zij het volgende:

Het feest van de geboorte van Christus, Kerst in onze kerk heeft de kleur wit. Daarom 7 (getal van de volheid) amaryllissen. Hoe wij naar het licht kijken, hoe wij voor het evangelie openstaan is voor elk mens verschillend; het valt ons toe. Dit laat ik zien door eromheen 14 (2x7) witte hortensiapluimpjes te laten 'vallen', 14 is ook het getal van David.

De jongeren van Rock Solid hebben een wens aan de muur gehangen met 'Rock Solid wenst je een Rotsvast 2013', dat vond ik een mooie gedachte. Het bloemstuk komt vanuit de rotsen, maar je kunt het ook zien als 'erop bouwen'.

 
Geslaagde 1e Huiskamerdag 29 december

Geslaagde 1e Huiskamerdag 29 december

Op zaterdagmiddag 29 december vond in de Bethelkerk de eerste Huiskamerdag plaats. Aan de hand van het jaarthema 'Geluk', was voor deze middag gekozen voor de titel 'Gewoon Gelukkig'.

Tijdens deze middag konden leden en andere belangstellenden deelnemen aan workshops, lezingen en een afsluitende gezamenlijke stamppottenmaaltijd. Dit alles in een feestelijk en gezellig aangeklede Kerk en Kerkplein.

Klik op 'Lees meer' voor een impressie van de dag.

lees meer »
 
Verslag Startweekend 8 & 9 september Verslag Startweekend 8 & 9 september

Het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september stond in het teken van de opening van het nieuwe kerkelijke seizoen. Dit jaar zal in het teken staan van het thema Geluk! Rondom dit thema werden er op zaterdag verschillende activiteiten georganiseerd en leidde ds. Ben Heijting zondag 9 september naar aanleiding van Matteüs 5: 1-10 een dienst over tevredenheid.

lees meer »
 
Reisimpressie Israel (mei 2012) Reisimpressie Israel (mei 2012)

Donderdag 10 mei vertrokken 23 mensen voor een mooie reis naar het Heilige land Israël. Via Schiphol en Frankfurt kwamen wij aan in Tel-Aviv. Wij hebben daar onder leiding van ds. Ben Heijting een rondreis door Israël gemaakt van 15 dagen.

lees meer »
 
 

Inloopspreekuur
datum en tijdstip 15-11-2018 om 9.00
meer details

Tischgespräch
datum en tijdstip 16-11-2018 om 17.30
meer details

 
 
Twitter-account  @KerkaandeLinge
nieuwsbrief
11 november 2018
Wij zijn een Groene Kerk
 
Nieuwe berichten
Herinrichting kerkzaal Bethelkerk
Update werkgroep Duurzaamheid, zomer 2018
Top2000 dienst 2018
 
Bijbeltekst van vandaag
 
Foto's
Henk Looij, www.henklooij.nl
 
AVG en privacy
Privacyverklaring
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.