Activiteiten Jaarthema 2014-2015 Kerk aan de Linge: WIJ ZIJN Activiteiten Jaarthema 2014-2015 Kerk aan de Linge: WIJ ZIJN
De maand februari is net gestart, het kalenderjaar nog jong, maar door alle gebeurtenissen, wereldwijd en dichter bij huis, verliest het, zo lijkt het, zijn glans. Op maandag 2 februari stond de column Kiezen tussen Izmir en Leerdam in Trouw; als de geloofsgrond in Turkije je te heet onder de voeten wordt, waar kun je dan het beste je toevlucht nemen? Ja, in Leerdam. Dat was de ontdekking van een Turks stel na een tour door Europa. De columnist, Erdal Balci, bevriend met het stel en in het bezit van een Nederlands paspoort, moest bekennen, nog nooit in Leerdam te zijn geweest. De laatste zinnen van zijn column bevatten een verzoek aan ons stadje: “Derhalve: Leerdam, wees goed voor mijn vrienden. En mocht het ooit nodig zijn, open je warme schoot ook voor mij.”

Als we een paar weken verder zijn, weten we meer over de opvang van vluchtelingen in hetzelfde Leerdam. Is dat niet een kans om dit jaar een beetje glans terug te geven?

In deze periode gaan we ook nadenken over het jaarthema voor komend jaar. In eerste instantie vindt dit nadenken plaats in het overleg van predikanten en de ouderling V&T. We willen de invulling, mede vanuit eerder verzoek uit de gemeente, in een vroeg stadium breder trekken. Op maandag 2 maart willen we met belangstellende gemeenteleden tot afspraken komen voor het nieuwe kerkelijke seizoen 2015-2016. Dit overleg vindt plaats in de Bethelkerk en start om 20.00 uur.

Pasen in fragmenten
Voor de komende periode vragen we vooral en speciaal uw en jouw aandacht voor de voorstelling Pasen in fragmenten: op zondag 1 maart spelen verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda hun voorstelling ‘Pasen in fragmenten’ in de Bethelkerk. De voorstelling begint om 17.00 uur.

‘Pasen in fragmenten’ bestaat uit zes indringende verhalen en liedjes waarin verschillende hoofdpersonen hun versie van het verhaal van Pasen vertellen, van de wonderbare spijziging tot en met het verhaal van de Emmaüsgangers.

Een ooggetuige vertelt hoe duizenden mensen aten van vijf broden en twee vissen, nadat alle friet en shoarma was uitverkocht. Zacheus vertelt hoe hij in de boom klom om een glimp van Jezus op te vangen. Het eigenwijze ezeltje waarop Jezus Jeruzalem binnenrijdt, vertelt hoe het was om toegejuicht te worden door een grote menigte. Maria vertelt over de droevigste dag van haar leven, de dag waarop haar zoon stierf. Een van de vrouwen uit het gevolg van Jezus vertelt hoe zij op Paasochtend naar het graf van Jezus gingen en het leeg vonden. Een lied verhaalt over het laatste avondmaal. De Emmaüsgangers vertellen over hoe ondanks al het verdriet en pijn het verhaal van Jezus toch doorgaat.

Zo ontstaat een afwisselende voorstelling, waarin humor en ernst elkaar afwisselen. Het paasverhaal komt dichterbij, omdat ooggetuigen het opnieuw en eigentijds vertellen. Kees Posthumus vertelt oude verhalen vroom en vrolijk opnieuw, in kroegen en kerken, zodat ze verrassen, aan het denken zetten en inspireren. Juul Beerda speelt accordeon in verschillende bands en orkesten.

Na afloop van deze voorstelling kunnen we blijven om met elkaar een maaltijd te nuttigen. Enkele leden van een van de groeigroepen wil deze organiseren. Heel fijn en alvast hartelijk dank!

Aan de voorstelling en de maaltijd zijn kosten verbonden; daarom vragen we via een collecte om een bijdrage.

Samen Kerk-zijn in Leerdam - een terugblik
Een kleine 40 mensen waren aanwezig in de Bethelkerk op 2 februari op de ontmoetingsavond tussen vertegenwoordigers van kerken in Leerdam. Een mooie avond met aanwezigen vanuit een achttal kerken en geloofsgemeenschappen. Laten we vaker dit soort avonden organiseren, en ook samenwerken bij activiteiten, was een gedeelde conclusie aan het eind van deze geanimeerde avond. Na een opening waarbij ds. Ben Heijting een gedeelte las uit de brief aan de Efeziërs, waarin we de oproep lezen om ons in te spannen om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest ons geeft. Die eenheid, zo zien we, zeker ook in Leerdam, kenmerkt zich door een grote mate van verscheidenheid. Het beeld van het ene lichaam met de vele leden is herkenbaar, de veelheid hoort bij de kerk. Vanuit die verscheidenheid, die veelheid kunnen we elkaar verrijken. En dat was op de avond zichtbaar. In groepjes van vier spraken we over vragen als wat raakt mij in mijn kerk, wat bindt mij met andere christenen, wat bindt ons als kerken, hoe/waar kunnen we als kerken samen kerk-zijn in Leerdam? Boeiende gesprekken, eindigend in een plenaire uitwisseling. Hulp aan vluchtelingen, zorg voor mensen die het, op welk terrein dan ook, moeilijk hebben, actieve steun aan de voedsel- en kledingbank – daarin kunnen we ons goed vinden. Maar ook een uitwisseling van activiteiten, het samen organiseren ervan, zien we als goede mogelijkheden. En dit alles, om de woorden van een van de deelnemers te citeren, om met elkaar handen en voeten te geven aan het Evangelie.

nieuwsbrief 2 augustus 2020