Verantwoording werkgroep duurzaamheid seizoen 2016-2017

In ons beleidsplan ”Liefde voor de aarde”, dat wij in september 2016 hebben vastgesteld, staat dat wij na afloop van elk seizoen verantwoording van onze activiteiten afleggen aan het college van diakenen. In onze laatste vergadering voor de vakantie hebben wij het verslag van het seizoen 2016-2017 besproken en vervolgens verzonden naar de diaconie. Zoals bekend is had ons programma in het afgelopen seizoen betrekking op het jaarthema Schepping en Natuur. Wij hebben u daarover regelmatig geïnformeerd via Kerk aan de Linge en Nieuwsbrieven. Andere groepen en individuele leden van de kerk waren bij delen van het programma betrokken en hebben ons daarbij gesteund. Wilt u als gemeentelid nog eens nalezen hoe wij aan het thema invulling hebben gegeven en wie daar zoal aan hebben meegewerkt klik dan hier voor het verslag.

Plannen werkgroep voor het komende seizoen
Voor het komende seizoen hebben wij onze plannen al in grote lijnen besproken. Het thema voor dit seizoen “Energie en klimaat”. Wie de krant opslaat of naar de televisie kijkt weet dat wij met dit thema midden in de actualiteit staan. Bij het thema “Energie en klimaat” zal de voorlichting richting de gemeente een belangrijke plaats innemen. Wij zullen u regelmatig via Kerk aan de Linge en de website tips aanreiken en suggesties doen om te komen tot vermindering van energiegebruik. Meer info over het programma vindt u hieronder.

Bij ons programma willen wij waar dat kan aansluiting zoeken bij het overkoepelende jaarthema van de Kerk aan de Linge onder de titel “WEG van JEZUS”. De voorlopige opzet van het programma ziet er als volgt uit:

• een bijzondere dienst op 14 oktober, de Micha-zondag, waarbij wij opnieuw zullen vragen op die dag per fiets naar de kerk te komen.
  • een bezoek aan installaties van de kaasfabriek Schoonrewoerd waarbij centraal staat wat de fabriek doet aan energiebesparing en -opwekking
  • een actie met aandacht voor de warme truiendag in februari 2018
  • deelname aan de actie Earth Hour op 24 maart 2018 “Samen een uur het licht uitdoen voor de aarde” (in de 40dagentijd 14 feb – 1 apr)
  • een nog nader in te vullen actie “meterstanden-bewustzijn” in de 40dagentijd
  • een nog te bespreken activiteit met de jeugd eveneens in de 40dagentijd in 2017
  • deelname aan de Millenniummarkt of de Glasstadjaarmarkt
Groene kerkendag zaterdag 7 oktober 2018
Op zaterdag 7 oktober wordt in Amersfoort voor de zesde keer de landelijke Groene Kerkendag gehouden. Thema van de dag is Groen en Eerlijk. Duurzaamheid is immers meer dan alleen maar groene stroom of zonnepanelen. Er is deze dag ook veel aandacht voor bijvoorbeeld eerlijke handel en mensenrechten. Hoofdspreker in de ochtend is Adrian de Groot Ruiz, directeur True Price over de ware prijs van eerlijke producten. Daarnaast presenteren nieuwe Groene Kerken zichzelf en hun initiatieven. Verder is er een brede keuze aan workshops. Onder andere  over een de groene moskee, werken met de Groene Bijbel, duurzaamheid en mensenhandel, de eerlijke geldwijzer, duurzaamheid en monumentale panden etc. Ook is er nog een uitgebreide informatiemarkt.

Meer info en aanmelding: zie www.groenekerken.nl

Gemeentereis Armenië en Georgië
datum en tijdstip 26-09-2017 om