Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam Geslaagde Herdertjestocht in Leerdam

Zondagmiddag 18 december was de derde editie van Herdertjestocht van Kerk aan de Linge. Ruim 150 kinderen, (groot)ouders en andere belangstellenden vertrokken vanaf 17.00 uur vanaf het plein van de Katholieke Kerk om langs een verlichte route door het centrum van Leerdam enkele scenes uit het Kerstverhaal te beleven. Op het plein voor de kerk werden bezoekers ontvangen met een mooie Kerstmelodieën van een koperensemble. Een verteller leidde de Herdertjestocht in door te vertellen dat:

Zo’n 2000 jaar geleden in het dorpje Nazareth Maria woonde. Maria was verloofd met Jozef. Maria was een jonge vrouw met een goed hart. Jozef was timmerman die prachtige stoelen en tafels kon maken. Daarnaast was hij niet zomaar een timmerman, omdat hij zo goed met hamer, zaag en beitel kon werken. Hij werd timmerman genoemd omdat hij een bouwer was aan een nieuwe tempel van God. Maria en Jozef hadden het goed samen. Als Maria op een dag rustig in haar huisje aan het werk is, gebeurt er iets bijzonders. Ze kreeg bezoek en zag heel veel licht. En, ze kreeg een boodschap: Maria wordt moeder van een kindje. Vanavond gaan jullie op zoek naar dit bijzondere kind.

Onder leiding van een verteller ging daarna de Herdertjestocht van start. Onderweg ontmoetten de deelnemers onder andere een Engel die op bezoek ging bij Maria, Jozef die druk bezig was in zijn timmerwerkplaats, en een heraut van Keizer Augustus. Op weg naar de overvolle herberg 't Verloren Schaep was er een ontmoeting met Jozef en Maria die onderweg waren naar Bethlehem. Na een bezoek aan de herders met schapen die werden bezocht door een Engel werden de deelnemers opgewacht door de 3 Wijzen. Zij wezen de deelnemers op de plaats waar Jozef en Maria met hun kindje Jezus waren. Na afloop was er voor iedereen wat lekkers (en warms) te drinken en eten op het plein voor de Bethelkerk.

Nb. Met dank aan Peter Meijdam en Henk Looij voor de foto's.

Een werkgroep heeft het initiatief genomen om na eerdere geslaagde edities weer een mooie Herdertjestocht te organiseren. Vanuit de breedte van de gemeente werd meegewerkt. Acteurs, jongeren die zorgden voor de verlichting van de route, een fotograaf, de verzorging van drinken en wat lekkers; er werd gelukkig nooit tevergeefs een beroep gedaan op ruim 35 vrijwilligers.

In januari 2017 gaat de werkgroep (met daarin een afvaardiging van de leiding van de Kindernevendienst) de Herdertjestocht evalueren. Wat ons betreft komt er zeker een Herdertjestocht 2017!

Gemeentereis Armenië en Georgië
datum en tijdstip 26-09-2017 om