Geslaagde 1e Huiskamerdag 29 december

Alhoewel de middag officieel pas om 14.00 uur zou starten waren om 10.00 uur de eerste vrijwilligers al druk met het inrichten en aankleden van de zalen, de voorbereidingen van de maaltijd en het inrichten van het kerkplein. Op hetzelfde tijdstip startte de activiteitencommissie ook met haar jaarlijkse oliebollenverkoop, zodat het 's morgens met vlagen al redelijk druk was rond de kerk.

In de kerk verzorgde Jos Slieker, bestuurslid van de Historische Vereniging Leerdam, om 14.00 uur een lezing over de (ontstaans)geschiedenis van Leerdam en omstreken. Van de eerste nederzettingen en dijken in het rivierengebied, kwamen via de (5) heren van Arkel, Everdingen, Hagestein, Ter Leede en Vianen rond het jaar 1200 Leerdam en de Vijfheerenlanden in beeld. Na een uitleg over Kasteel van Leerdam, verwoest door de Spanjaarden, op de plek waar nu het Hofje van mevrouw Van Aerden is gevestigd, ging de lezing verder in op historische panden in de Leerdamse binnenstad en oude plattegronden van de binnenstad.

Op hetzelfde moment startte ds. Ben Heijting zijn presentatie/lezing over zijn recente bezoek aan Israel en de Palestijnse Gebieden. Aan de hand van eigen foto’s vertelde hij over de moeilijke situatie van de Palestijnen en de hulp die geboden wordt door  hulpverleningsorganisaties, ook van Joodse zijde. Leidraad voor hem waren de woorden van aartsbisschop Elias Chacour, Palestijn en Israëlisch staatsburger: ‘Ook als je een vriend van Israël bent, hoef je nog geen vijand van de Palestijnen te zijn'.

De jeugd kon zich onder leiding van Ingrid en Ewoud ondertussen uitleven door tegen, maar vooral met elkaar te gamen. Diverse spelcomputers, beamers en verlengsnoeren waren nodig om alles aan elkaar te koppelen. Dit leverde 15 verhitte hoofden op, door de warmte, maar vooral door het (spel)plezier.

Ondertussen kwam op het kerkplein na een rustige start de loop er steeds meer in, en ging het speekwoord 'zien eten, doet eten' zeker op. Toen de schemer toeslag kwamen de vuurkorven goed van pas en ging ook de verlichting in de kramen aan. In de nevenruimte waren ondertussen een aantal dames van de handwerkclub begonnen met het breien van een recordaantal lapjes voor een deken. Ook werden er door heel de kerk allerlei (oud-)Hollandse spelletjes gespeeld.

De (meer) creatieve activiteiten starten in de tweede helft van de middag. Onder deskundige leiding van Anniecke van Delft gingen ca. 20 geïnteresseerden aan de slag met hun zangtalent. Resultaat was een fraai lied dat voorafgaand aan de maaltijd ten gehore gebracht kon worden. Een cursus improvisatietoneel werd gegeven door Monique Sentjes (La Troupe). Vrij natuurlijk ontstonden er twee groepen waardoor Monique met de dames en meiden aan de slag ging en Ewoud Woudenberg op de Rock Solid manier met de jongens een leuk stuk instudeerde.

Om 17.00 uur was iedere groep zo ver dat het ingestudeerde 'ten tonele' kon worden gebracht in de kerk. Voor een groot publiek werden drie kleine voorstellingen gegeven, die met applaus werden ontvangen.

In de tussentijd was de keukenploeg (Aart en Adrie van Zandwijk, Mirande Kaasschieter, Margreet van de Marel en Ans Vlietstra) al heel de middag druk bezig met de voorbereidingen van de stamppottenmaaltijd. Met ruim 100 deelnemers was de extra hulp in de keuken van harte welkom.

Rond de klok van 17.30 uur opende ds. Ben Heijting het stamppottenbuffet met een Tafelgebed. Met hulp van Charlotte Donga, Jorunn Kaasschieter en Ans Vlietstra verliep het buffet ondanks de krappe ruimte in de hal toch vrij vlot. De rookworst vond gretig aftrek en de stamppotten (boerenkool, hutspot en zure kool) moesten regelmatig worden bijgevuld.

We mogen terugkijken op een geslaagde middag die in 2013 zeker een vervolg zal krijgen. Omdat we vermoeden dat er vele verborgen talenten schuil gaan in onze gemeente de vraag:

Weet u / weten jullie een leuke activiteit of heeft u / hebben jullie een talent waarmee we een leuke activiteit kunnen organiseren? Laat het ons weten. U kunt hiervoor een briefje afgeven in de Kerkbus in de Bethelkerk (naast de keukendeur).

Het was een forse inspanning, juist op een moment dat menigeen wat relaxt. Maar het blijkt juist ook een moment te zijn dat jonger en ouder behoefte heeft aan een invulling van deze dagen. Daarom tot slot een woord van dank aan al die vrijwilligers; in de kraam op het kerkplein, in de keuken, bij één van de activiteiten of bij de bediening van de koffie en het drinken.

Gemeentereis Armenië en Georgië
datum en tijdstip 26-09-2017 om