Diaconie Diaconie

Diaconaat is hulp bieden aan mensen in nood en aan mensen aan de rand van onze samenleving. Dit kan ver weg in de vorm van ontwikkelingssamenwerking, maar ook dichtbij in missionair werk.

De diakenen zijn:

Simon Beijer
Hans van Garderen
Ton van Genderen
Geeske Mulder
Jan van Tuijl
Ina van Vliet
Aart van Zandwijk

ZWO
ZWO

ZWO-commissie ZWO-commissie

Het doel van deze commissie is de gemeente blijvend bewust te maken van haar verantwoordelijkheid voor zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking. Door de gaven te delen met de wereldwijde gemeente van Christus en zo een menswaardiger bestaan in ontwikkelingslanden mede op te bouwen. Eveneens behoort het tot de taak kennis en financiële middelen te delen en door te geven, ver weg en dichtbij.

De commissie bestaat uit:
- Rients Agema, Lisdoddelaan 30, 4143 VH, 616016
- Simon Beijer, Frans L. Blomlaan 41, 4143 CW, 506205
- Elly den Ottelander, Brunellaan 61, 4143 EK, 613882
- Jan van Tuijl, Lingedijk 179, 4163 LK, 612526

HiP - Hulp in Praktijk HiP - Hulp in Praktijk

Bij HiP (Hulp in Praktijk) gaat het om bieden van kortstondige praktische hulp aan gemeenteleden door vrijwilligers uit onze gemeente. Dit met ondersteuning van Diaconie en Pastoraat. Omstandigheden die aanleiding kunnen zijn voor HiP: tijdelijke beperking, thuiskomst na operatie/ziekenhuisopname, overlijden gezinslid, in afwachting van een aanvraag WMO.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Ria van Splunder (0345-632433) of Annie Bruggeman (0345-632444). Dit kan ook via het e-mailadres .

ZWO-project 2015: Betuwe Wereldwijd ZWO-project 2015: Betuwe Wereldwijd

Voor 2015 heeft de ZWO-commissie gekozen voor een project dat dichtbij en veraf zeer betrokken is bij duurzaamheid en werkgelegenheid helpt creëren in de Oostbloklanden, Afrika en Zuid-Amerika. De organisatie heet ‘Betuwe Wereldwijd’. De organisatie werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers en is gevestigd te Culemborg. Zie ook www.betuwewereldwijd.nl.

Wat doet Stichting Betuwe Wereldwijd?
Zij verzamelt gebruikte goederen en reviseren en repareren deze in hun werkplaats in Culemborg. Dit zonder salaris of bijkomende kosten. Daarna worden de goederen verscheept naar de verschillende landen. Dat verschepen kost geld. En juist daarvoor wordt onze inzet / bijdrage gevraagd. Natuurlijk mogen wij ook goederen voor hen inzamelen. Het gaat om de volgende goederen: Naaimachines (hand-, elektrisch, trap-) en breimachines. Computers, flatscreens, fietsen, rolstoelen, rollators, handgereedschap voor metselaars, timmerlieden, elektriciens, loodgieters, automonteurs, schoenmakers en fietsenmakers. Elektrisch gereedschap, zoals boren, schroeftollen, lasgereedschap. Muziekinstrumenten, zoals gitaren, trommels en blaasinstrumenten. Defect? Geen probleem. Wordt gerepareerd. Overtollig materiaal wordt milieuvriendelijk en gescheiden afgevoerd. Niet meer bruikbare metalen worden verkocht.

Deze organisatie is geenszins een concurrent van het Winkeltje of de Kringloopwinkel. Sterker nog, wat in het Winkeltje of de Kringloopwinkel niet kan worden verkocht, omdat het defect of niet compleet is, wordt hier gerepareerd of van drie slechte wordt een goede gemaakt. Regelmatig zal de Diaconie u informeren over de stand van zaken met betrekking tot dit project.

Verjaardagsfonds Hervormde Gemeente Verjaardagsfonds Hervormde Gemeente

De Hervormde Gemeente Leerdam kent het 'verjaardagsfonds'. Dit door de diaconie ingestelde fonds gaat uit van de gedachte dat jarig zijn tot dankbaarheid stemt. Dit fonds doet dan ook een beroep op de jarige iets bij te dragen voor de minderbedeelde medemens.

Omstreeks de verjaardagsdatum wordt u een gelukwens overhandigd of opgestuurd, waarbij u de gelegenheid hebt een gift te verstrekken.

De opbrengst is bestemd voor een diaconaal doel wat jaarlijks opnieuw gekozen wordt. Voor 2013 is dit het project “Onderwijs Haïti”.
In het zwaar verarmde Haïti hebben kinderen het dubbel zo zwaar, vele zijn verstoken van goed en Christelijk onderwijs en zijn overgeleverd aan wat de straat hen bied. Woord en Daad wil samen met lokale partners zorgen voor goed christelijk onderwijs op Haïti. De Diaconie van de Hervormde Gemeente Leerdam wil dit project graag ondersteunen. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de website van Woord en Daad: www.woordendaad.nl/projecten/amg-haiti-52.html of deze brochure.

U kunt dit project mede steunen rondom uw verjaardag door een gift in de collectebus van het verjaardagsfonds of een gift over te maken naar onze diaconierekening 3584.89.334 of giro 510101.

Van harte aanbevolen.

Weg van Jezus - gemeenteavond 2