Rock Solid begrijpt het niet…. Rock Solid begrijpt het niet….

Je bent jong en je begrijpt er niets van. Dat is iemand van Rock Solid die dit jaar op kamp is geweest! Of zouden onze jongeren het nu wel begrijpen? Volgt u het nog?

Vrijdag 10 oktober vertrokken we naar Vierhouten op de Veluwe. Dit jaar zijn we aan de slag gegaan met hert thema “Ik begrijp het niet”. Met drie nieuwe Rock Solid sterren Emma, Koen en Rik in ons midden en de drie “J”s gepromoveerd tot bejaarden (Jack, Jory en Yannick), waren we met een hele leuke en gezellige groep. Verspreid over 4 hutjes: jongens bejaard, jongens met toekomst, de meiden en de leiding, waren we helemaal klaar voor het weekend!

In de opening direct al heel veel moeilijke niet te begrijpen woorden. Wat een verschil als je het “verloren schaap” leest in de nieuwste bijbel (in Gewone Taal) en een bijbel van 130 jaar oud!

Even een kleine vergelijking: “Wat mens onder u, hebbende honderd schapen; en één van die verliezende, verlaat niet de negen en negentig in de woestijn, en gaat naar het verlorene, totdat hij hetzelve vinde?” is in gewone taal “Stel dat je honderd schapen hebt, maar je raakt er één kwijt. Dan ga je dat ene schaap toch zoeken? Je laat de 99 andere schapen achter in het veld. En je gaat dat ene schaap zoeken totdat je het vindt”.  Jezus geeft voorbeelden (in oude taal: gelijkenissen) om zijn boodschap nog beter te kunnen uitleggen.

Na hele leuke en vooral drukke kennismakingsspellen zijn we het heel donkere bos ingegaan. Drie posten die met verschillende lichtsignalen door het bos dwalen en hard weglopen of het licht uitzetten als je in de buurt bent, maakten het jullie wel lastig hoor! Als je op tijd was, kreeg je een stuk van een woord. Uiteindelijk vormde dat een zin. Elke groep wist het raadsel op te lossen!

Na een broodje knakworst was het bedtijd. De ertese ncaht is het atijld de sropt om zo lnag mgoeijlk wkaekr te bijlevn. Voor het oevirge deon we geen meeddenliegn oevr jluile ncahtekijle atuveonrn odamat idedeeren mee kan lzeen. Daoarm is dit sutjke geocederd. En tcoh kun je het lzeen. Obnegrijelijpk!

Zaterdagmorgen hebben we 9 torenspellen gedaan. Torens van hout, kruisjes, papier, satéprikkers met spekjes, woorden, etc. Waarom eigenlijk torenspellen? Wie weet het nog?

Na een kort middagdutje van onze bejaarden zijn we weer het bos ingegaan. Dat was nog even lastig want de tekenwedstrijd leek ons ook leuk… Regen of niet, gewoon het bos in. Veel rennen en proberen de spellen te winnen. Niets aan te snappen.

Nat en moe terug naar de hutjes om de bonte avond voor te bereiden. Het was de bedoeling om een moeilijk woord uit te leggen aan het publiek. Dat mocht je doen in een klein toneelstukje, eigenlijk een gelijkenis (=dus voorbeeld). De moeilijke woorden waren Democratie, Solidariteit, Duurzaamheid en Respect. Een vakkundige jury die speciaal uit Leerdam was gekomen, met Martin, Ben, Mirande, Henk en Co riepen iedereen uit tot winnaar en de meidengroep met Solidariteit tot iets meer winnaar. De jury zelf snapte helemaal niets van onze quizvragen. Als je teksten van bekende Engelse liedjes vertaald naar het Nederlands en vervolgens voorleest, weet bijna niemand welk liedje het is. Ook de zeer deskundige jury niet.

Voor het eerst in jaren hebben we met z’n allen rond een kampvuur gezeten. Nette(!)  grappen , liedjes en marshmallows maakten het feest compleet.
Na een glas, een plas en een jas werd het tijd voor de nachtelijke tocht. Na de legende van de vier stukken hout waarnaar Vierhouten is vernoemd, gingen we op zoek naar sporen van het verre en duistere verleden in het bos en op de heide. Door de rook- en geluidseffecten werd het geen gemakkelijke tocht… Een goed begin van onze nieuwe leider Jaromir!

De tweede nacht kan worden samengevat in zzzzzzzzzzzzzzzzz….zzzz.zzzz…….zzzzzzzzz.

Op zondagmorgen was iedereen weer fris, fruitig en niet meer chagrijnig. Ewoud nam de hele groep mee het Woud in voor een bootcamp (voor uw begrip: dat is een cardiovasculaire en spierversterkende full body workout)

Het is bij Rock Solid een goed gebruik om op zondagmorgen even wat dieper na te denken over het thema. Met de verhalen over de Toren van Babel en Pinksteren werd het ons iets meer duidelijk. We moeten de wijde wereld in en niet op een kluitje bij elkaar blijven zitten en als we elkaar dan ontmoeten verstaat iedereen de taal van Jezus. Daarna werden de hersens aan het werk gezet met hele lastige n onbegrijpelijke vragen die in enveloppen lagen verspreid over het terrein.

Na de lunch (met halvarine!) werd het kampweekend afgesloten met de Rock Solid klassieker “ballon trappen”. En dan staat in één keer Jan Vink met de bus voor je neus. Inpakken en wegwezen!

Iedereen bedankt die met boodschappen, rijden, jureren, posten, etc. ons weekend tot een succes hebben gemaakt!

Rock Solid leiding
PS. We starten het seizoen met de eerste gewone avond op  31 oktober. De volgende avonden zijn: 14 & 28 november, 12 december (Sinterkerst), 9 & 23 januari, 6 & 20 februari, 6 & 20 maart, 3 en 17 april, 1, 15 en 29 mei.

Weg van Jezus - gemeenteavond 2
datum en tijdstip 20-11-2017 om 20.00