Verslag Startweekend 8 & 9 september Verslag Startweekend 8 & 9 september

Het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september stond in het teken van de opening van het nieuwe kerkelijke seizoen. Dit jaar zal in het teken staan van het thema Geluk! Rondom dit thema werden er op zaterdag verschillende activiteiten georganiseerd en leidde ds. Ben Heijting zondag 9 september naar aanleiding van Matteüs 5: 1-10 een dienst over tevredenheid.

Grote Kerk: orgelconcert, cantorij en vragenspel 'Geluk'
Vanaf 11.00 konden bezoekers van de Grote Kerk genieten van het orgelconcert ‘J.P. Sweelinck’ door Janko Fraanje en aansluitend de Cantorij. Omdat op deze zaterdag ook Open Monumentendag viel, was er veel belangstelling voor de activiteiten in de kerk.

Om 14.00 verzamelden de deelnemers aan het middagdeel van de startdag zich bij de Grote Kerk voor het vragenspel 'Geluk' dat Mérie van Zandwijk had uitgezet rond de tentoonstelling over de Zaligsprekingen.

Gastvrije ontvangst
Gastvrije ontvangst in een 10-tal huiskamers binnen onze gemeente. 10 voordeuren binnen de gemeente staan open om u en jou te ontvangen met een hapje & drankje en een spelletje rondom één van de volgende thema’s: gewoon gezellig, genieten van mooie beelden, gezelschapsspel, jeu-de-boules, proeverij of samen eten klaarmaken voor de barbecue.

Een kleine impressie van de belevenissen op de verschillende adressen:

Kring over “beelden” bij Henk Looij thuis, aan de Onega. We waren met met 8, 9 mensen, later kwam er nog een echtpaar bij. De gespreksleider begon met een foto van een Indiaanse lachende vrouw met een klein kindje op de arm. Een blije moeder of oma dachten we en ook, omdat het kindje wat donker en sip keek, dat het misschien wilde lopen, spelen. We waren echter op het verkeerde been gezet. Een lachende vrouw, niet om het kindje op de arm, maar omdat het geposeerd was, en de vrouw ervoor betaald werd. Met de volgende foto’s waren we wat meer op onze hoede - het kon wel eens anders zijn dan we denken.

Er ontspon zich een levendig gesprek ook over het beeld dat we soms van mensen hebben en hoe wij over God denken. Er kwamen ook wat beeldjes/beelden die ‘echt’ waren - dus van een materiaal gemaakt waren en ergens in de kamer stonden. Beelden van mensen - mensen samen, van alleen zijn. Gesprek over gemis.

Er kwam een dringende vraag van het echtpaar dat wat later binnenviel en gast was - zij hadden behoord tot een ander kerkgenootschap. 'Waarom zouden wij volgens jullie naar jullie kerk moeten komen?' Er werd een poging tot antwoorden gedaan, maar de tijd was te kort, we waren al een half uur uitgelopen. Bij mij is die vraag blijven hangen.

En wat algemeen de middag betrof: dat ons leven vol zit met beelden – zowel in ons hart als dat wat we voorgeschoteld krijgen iedere dag weer… Ieneke Duut

De Gewoon-Geluk-middag in de pastorie aan de Parallelweg stond in het teken van het leren van nieuwe spelen onder leiding van de familie Heijting. De ouderen leerden het dobbelsteenspelletje Perudo. Men kreeg de basisbeginselen snel onder de knie en de hilariteit nam snel toe, want Perudo is een spel waarbij je de grenzen van het bluffen opzoekt. De kinderen vermaakten zich met het bordspel ‘Ticket to ride’, misschien te vergelijken met Risk maar dan heel anders, niet met legers maar met treintjes. De gezellige uren dienden terloops een (hernieuwde) kennismaking. Voor herhaling vatbaar, misschien met een ‘huiskamerdag’ in de kerstvakantie?

In Heukelum boden we de gelegenheid om jeux de boules te spelen. Het was mooi fietsweer en we mochten acht mensen verwelkomen. Buiten in de tuin was het goed toeven, jeux de boules spelen was  leuk, maar na een tijdje lagen de ballen op het gazon en zaten we lekker in de schaduw gezellig bij elkaar. Het was mooi om te doen en heel leuk dat iedereen het naar de zin had. We hebben zelf ook net zo veel plezier gehad. Kortom, een mooie middag om op terug te kijken. Groeten van Gery en Ria.

Op Meent 9 was een heuse kaas- en wijnproeverij. Een prive-terras prachtig in de zon en aan de overkant van het water de braderie in volle gang. De locatie kon niet beter. Span Moorkoppen had ons  6 flessen wijn aangeleverd, 3 witte en 3 rode. Daarnaast kregen wij wat info over de wijnen toegemaild. Eerst was de beurt aan 3 witte wijnen. Aansluitend kregen we informatie over de verschillende soorten kaas die we konden proeven, alle soorten van de Leerdammer kaas. Na deze info en het proeven van de kaas, was de beurt aan de rode wijnen. De heren uit het gezelschap lieten zich de wijn goed smaken, de dames deden het wat rustiger aan. Toen alle wijn geproefd was, deden we een kaasquiz, wie kon proeven welke kaas welke was??? Kortom een zeer geslaagde middag en dan snel aansluiten bij de barbecue.... Mirande Kaasschieter

Afsluitende barbecue
Vanaf 17.00 uur druppelden vanuit onder andere de verschillende huiskamers deelnemers aan de barbecue binnen. Onder leiding van Aart en Adrie was het kerkplein 's middags al ingericht met tafels en stoelen, zodat onder een stralend zonnetje door 90 mensen kon worden genoten van een heerlijke barbecue.

De barbecue werd aangeboden door de Diaconie, wel werd aandacht gevraagd voor het Diaconale project voor 2012-2013: Duurzame landbouw in Noord-Kameroen. De collecte die hiervoor werd gehouden bracht ruim € 800 op, een mooi resultaat!

Het organiserend comité kijkt al met al terug op een zonnige, sfeervolle en gastvrije dag.

Weg van Jezus - gemeenteavond 2
datum en tijdstip 20-11-2017 om 20.00