De grootste gehaakte deken van de wereld De grootste gehaakte deken van de wereld

Onlangs kwamen Ada en Albert Santing in aanraking met een bijzonder project dat volgend jaar wordt afgerond in Leeuwarden. In 2018 is Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad, samen met de Maltese stad Valletta. Bij de festiviteiten focust de hoofdstad van Friesland zich op ''het verbinden van mensen''. Twee dames uit Leeuwarden Monique van der Hoek, werkzaam bij zorginstelling Palet, en Esmeralda de Vries, organisatie-socioloog, hebben in aansluiting hierop het project “DE GROOTSTE GEHAAKTE DEKEN VAN DE WERELD” gelanceerd. Het initiatief wordt ondersteund door zorggroep Palet en de gemeente Leeuwarden. Het project heeft zich inmiddels als een olievlek over Nederland verspreid en moet leiden tot een plekje in het Guiness Book of Records. Sinds kort zijn ook kerken bij het project betrokken. Het vraagt aan kerkgemeenschappen om samen een deken te haken vanuit de kerk, waarbij het - aldus de initiatiefneemsters -  heel mooi zou zijn als de deur van de kerk naar buiten toe openstaat en anderen kunnen aanhaken. Zij voegen daaraan toe: “De winterperiode is zeer geschikt om al pratend met elkaar te haken of al hakend met elkaar te praten. Bijvoorbeeld over:  wat verbindt jullie? Wat zoek/vind je in de kerk? Wie zijn wij als kerk? Of wat willen we laten zien?  Wat zou het mooi zijn als wij als deel van de kerk/christenen nieuwe verbindingen leggen met onze medemens. Met z’n tweeën of een kamer vol. Het kan allemaal. Verbinding als een warme deken…. Is wat we iedereen gunnen…. Einddatum van deze actie is Pasen 2017”. De actie en het doel van het project spreekt ons bijzonder aan.

Het thema “verbinden” sluit volgens ons helemaal aan bij de manier waarop Kerk aan de Linge kerk wil zijn in Leerdam en hoe de dames Van der Hoek en De Vries dat in onderstaande illustratie hebben afgebeeld.

Wij hebben besloten dit initiatief vanuit Leeuwarden over te nemen en ons er samen voor in te zetten om het project uit te rollen over heel Leerdam, te beginnen bij Kerk aan de Linge. Binnen de kerk hebben wij onder andere contact gezocht Conny van Genderen en Christina Boogaard, die vorig jaar al een paar keer een haak- en breiavond organiseerden in de Bethelkerk. Zij gaan deze draad binnenkort weer oppakken. De dames hebben enthousiast op ons plan gereageerd. Op de komende  haak/breiavond, die wordt gehouden op donderdag 2 februari a.s. om 19.30 uur in de Bethelkerk zal dit groots opgezette haakproject ook in Leerdam van start zal gaan. De volgende data zijn 2 maart en 30 maart.

De bijdragen aan de deken bestaan uit het haken van granny squares: dat zijn vierkantjes van tien bij tien centimeter. Al die vierkantjes worden later verbonden tot een unieke deken van 1.40 x 2.00 meter. Dit symboliseert mooi de kleurrijke verbindingen tussen mensen. En van al die dekens wordt uiteindelijk de grootste gehaakte deken van de wereld gemaakt. De deken wordt gepresenteerd in de zomer van 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân de culturele hoofdstad van Europa is.

In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. De 2018-poging mikt op 10.000. Dat zijn 8 miljoen kleine vierkantjes (granny squares) die samen maar liefst 5 voetbalvelden bedekken.

Ben je ook enthousiast geworden, heb je zin om te haken/breien, meld je aan bij Conny van Genderen () 0345-609177) of Christina Boogaard () 06-30284545.

Het inleveradres voor de gehaakte vierkantjes is stoffenhuis Fels Corner, Meent 82 in Leerdam.

Wil je eerst meer weten over het project, dan kun je bellen met of mailen naar Ada en Albert Santing (tel.0345-615099 e-mail )

Ada en Albert Santing

Gemeentereis Armenië en Georgië