Jaarthema 2016 - 2017: De Bijbel, een huis voor de wereld Jaarthema 2016 - 2017: De Bijbel, een huis voor de wereld

DE BIJBEL - een huis voor de wereld

In vier themadiensten, verspreid over het jaar, besteden we aandacht aan steeds een van de groepen (geschiedschrijvers, profeten, poëten en gewone mensen), zoals beschreven  in de overweging. De eerste themadienst houden we op de startzondag. Voor de invulling denken we aan de vier grote verhalen uit de Bijbel, te weten het verhaal van de exodus, het verhaal van de ballingschap, het verhaal van Jezus en het verhaal van de kerk.

Data themadiensten:

1. zondag 18 september, Bethelkerk, startzondag. (ds. Johan van den Berg, ds. Detlef Bohlken & ds. Ben Heijting)
  2. zondag 6 november, Bethelkerk (ds. Ben Heijting)
  3. zondag 19 februari 2017, Grote Kerk (ds. Johan van den Berg)
  4. zondag 4 juni, Pinksteren, Grote Kerk (ds. Ben Heijting)
In de jaarkalender, zoals die zondag 18 september wordt uitgereikt, en de septemberuitgave van ons Kerkblad is een totaal overzicht te vinden van alle activiteiten. Een samenvatting is hier ook te downloaden.

Omdat het Bijbelleesproject een cyclus van twee jaar kent, hebben we vorig jaar besloten om ook ons jaarthema twee jaar te laten doorlopen. Als variant op het thema van vorig jaar, kiezen we voor dit jaar als thema “de Bijbel - een huis voor de wereld”. Ging het vorig jaar meer om ons en onze woning,  dit jaar gaat het zeker ook om de ander, om de relatie met de ander, dichtbij en verder weg. En dan zullen we daar ook een opdracht bij ervaren, want mensen, dus ook wij, leven niet alleen voor zichzelf.

De Bijbel – een huis voor  de wereld. De Bijbel is er voor de wereld; wij maken deel uit van deze wereld. We ervaren dat ook dagelijks, bij alle berichten en foto’s die we veelal ongevraagd onder ogen krijgen. Ons dagelijks leven speelt zich echter voornamelijk af in onze kleine wereld, in onze woning, in de straat, in de wijk, in het dorp of de stad waarin we wonen, en op ons werk of onze school. We zien de laatste jaren de tendens in de samenleving om ons steeds meer af te sluiten voor de “boze buitenwereld”.  We zien stromen van vluchtelingen grenzen oversteken op zoek naar een veilig gebied. We zien geweld en aanslagen, ook dichtbij, in steden in ons omringende landen. ‘In wat voor wereld leven we toch?’, is een veelvuldig gehoorde verzuchting. Steeds meer mensen, ook in ons land en in onze stad, voelen zich onveilig. Angst beheerst velen van ons, zo lijkt het. En de geluiden om van onze open samenleving een meer gesloten samenleving te maken horen we steeds luider, als reactie op dat wat we in onze wereld zien. Maar grenzen sluiten, en daarmee ook de ogen sluiten voor wat er achter die grenzen gebeurt, is niet de oplossing. Laten we zicht houden op de wereld in haar geheel en niet (letterlijk) kortzichtig doen in onze wereld in het klein. Laten we elkaar geen angst aanpraten, maar juist met moed handelen. Wat kunnen de verhalen in de Bijbel ons leren? Want daar gaan we toch vanuit: de Bijbel – een huis voor de wereld!
Die wereld vinden we ook in de Bijbel. Want in de Bijbel lezen we de verhalen over mensen. Mensen met hun vreugde en verdriet, met hun wil om de aarde bewoonbaar te houden en met de wil om te overheersen. Mensen zoals wij. We willen dichtbij de bewoners van het oorspronkelijke huis blijven.  Dus bij geschiedschrijvers, profeten, poëten en gewone mensen. “Huisgenoten”, zoals ook wij huisgenoten zijn.  Ons aan hen spiegelen. Dan zal zeker ook de vraag voorbijkomen, wat wij voor elkaar en voor de ander kunnen betekenen. Als ons samenleven, in het kleine verband van  Kerk aan de Linge door openheid wordt gekenmerkt,  dan kunnen we met die open houding ook daarbuiten veel betekenen voor anderen.

In 1 Petrus 4 vers 9 lezen we: wees gastvrij voor elkaar, zonder te klagen. Deze zin staat niet op zichzelf; Petrus schrijft in de hoofdstukken 3 en 4 over het lijden in de eindtijd. Petrus beschrijft wat hij in zijn tijd om zich heen ziet, zet het goede leven scherp tegenover het foute leven. Hij doet een oproep om tot bezinning te komen. En dan volgt daarop de opdracht om elkaar vóór alles innig lief te hebben, want liefde bedekt tal van zonden. Daarop volgt de zin waarmee deze alinea begon: wees gastvrij voor elkaar. Hoe? Door gebruik te maken van de gave, van God ontvangen. Als we onze grote verscheidenheid aan talenten goed inzetten, dan kunnen we met elkaar heel wat aan. Dan zijn we in staat om als Leerdamse kerk met een open houding de samenleving tegemoet te treden en gastvrij deuren open te houden naar wat God ons mensen te bieden heeft.

Jan Constandse, ouderling V&T - ds. Ben Heijting - ds. Johan van den Berg

Gemeentereis Armenië en Georgië